sursa foto: newsweek.com
FactualSpot

Obiectivele urmărite de Președintele Iohannis pentru viitoarea întrevedere cu Donald Trump

0

Pe data de 20 august, Klaus Iohannis se va întâlni la Washington cu omologul său american Donald Trump în scopul unei întrevederi oficiale ce se va desfășura la Casa Albă.

Cu prilejul acestei întrevederi, Președintele României și-a propus să abordeze mai multe subiecte de interes pentru Parteneriatul Strategic puternic și dinamic dintre România și Statele Unite ale Americii.

Președintele Iohannis consideră că energia este o zonă sensibilă și importantă, deoarece securitatea energetică ține de securitatea națională, motiv pentru care acest subiect va fi abordat în cadrul  dezbaterilor cu Donald Trump.

Cu ocazia discuțiilor informale pe care Klaus Iohannis le-a purtat astăzi cu jurnaliștii, acesta a afirmat că ”la nivelul guvernului român există o disponibilitate de a repara lucruri care nu au fost bine făcute” făcând referire la nemulțumirile pe care investitorii americani le-au prezentat în timp față de legea offshore care reglementează exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră sau OUG 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare.

Potrivit declarațiilor președintelui, România își dorește ca filiala Exxon, compania americană de petrol și gaze, să rămână pe teritoriul țării, însă i s-a transmis că aspectele referitoare la mutarea acesteia vine dintr-o politică globală a companiei americane și nu ține neapărat de situația națională a statului nostru.

”Voi aborda și chestiuni care trenează de multă vreme, precum programul Visa Waiver, care trebuie să se rezolve”, a mai adăugat Klaus Iohannis. El a precizat, totuși, că nu există un orizont de timp până la care românii ar putea intra în SUA fără vize.

În ceea ce privește politica de apărare, președintele se va angaja în respectarea contribuției de 2% din PIB, conform solicitării conducerii NATO, pentru asigurarea apărării de către armata americană. ”Vreau să discut și despre efectivele militare americane în România, avem disponibilitatea de a găzdui efective mai mari”, a mai spus președintele.

În recenta perioadă, americanii au luat măsuri de restricționare pe piață a dispozitivelor Huawei, subiect abordat de noi în articolul Google restricționează accesul Huawei la AndroidPreședintele a fost întrebat de jurnaliști dacă și statul nostru împărtășește asemenea îngrijorări față de posibilitatea de spionare a agenților Republicii Populare Chineze, răspunsul lui fiind: ”la noi, unii nu sunt încă suficient de îngrijorați. Nu realizează ce se întâmplă de fapt. Va trebui să discutăm și în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) această temă în curând”.

Klaus Iohannis va reitera invitația către președintele american de a face o vizită în România însă este conștient că acest lucru nu se va putea întâmpla prea curând din cauza prevederilor din protocolul vizitelor oficiale dar și din cauza unei perioade aglomerate a ambelor în preajma alegerilor electorale.

Lady Gaga acuzată că a plagiat melodia „Shallow”! Avocatul artistei: „Gestul este rușinos și greșit!”

Articolul precedent

Trupa Paraziții câștigă în primă instanță procesul demarat de Sindicatul Agenților de Poliție

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual