sursa foto: tvr.ro
FactualSpot

O persoană din Maramureș s-a ales cu dosar penal pentru instigare publică: Hristos este în mijlocul nostru!

0

Un dosar penal a fost deschis unei persoane din Borșa, județul Maramureș, pentru acuzația de instigare publică, după ce i-a încurajat pe creștinii ortodocși să participe, duminica viitoare, la slujba de Înviere. Această faptă a apărut în contextul în care autorităţile au făcut mai multe precizări cu privire la slujbele religioase, care se vor desfășura cu ușile închise, fără participarea enoriașilor.

Prefectura Maramureș a publicat, pe pagina de Facebook, un comunicat în care precizează că: „Poliția orașului Borșa s-a sesizat despre faptul că pe rețelele de socializare a apărut o postare emisă prin care îndemna în scris publicul să participe la slujba de înviere din data de 19 aprilie a.c., cu mențiunea „Nu vor putea să ne amendeze sau să ne aresteze dacă suntem toți uniți!!! Dă-i mai departe.” Postarea a fost publicată și distribuită inclusiv de alte persoane”, precizează sursa citată.

Verificările efectuate au dus la identificarea persoanei care a postat declarația pe propria răspundere completată cu îndemnul de a ieși din case și la informarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus.

„Organele abilitate au întocmit dosarul penal nr. 472/P/2020 în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „Instigare publică” faptă prevăzută și pedepsită de Art. 368 alin.1 Cod penal”, se mai arată în comunicat.

Potrivit Codului Penal, fapta de a îndemna publicul, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârșească infracțiuni se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, fără a se putea depăși pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea la săvârșirea căreia s-a instigat.

Anul acesta slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) și de Sfintele Paşti vor fi săvârșite doar de slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor, fiind transmise în mediul online și pe canale TV, conform informațiilor autorităților.

Un fost senator a primit amendă pentru încălcarea restricționărilor de circulație, pornind de la o postare pe Facebook

Articolul precedent

Mesajul Ministerului Afacerilor Interne: mulțumiri eroilor din linia întâi, Simonei Halep și lui Ianis Hagi, pe melodia lui Smiley și Cabron

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual