sursa foto: audi-mediacenter.com
FactualSpot

O nouă intenție de reglementare a trotinetelor electrice. Sugestiile pot fi trimise până pe 25 ianuarie. Ce prevede proiectul Ordonanței?

0

Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice un proiect de Ordonanță a Guvernului care va modifica și completa Codul rutier, astfel încât circulația cu trotinete electrice să nu mai reprezinte un gol legislativ și să existe la dispoziția conducătorilor acestor mijloace de transport niște reguli clare.

În procesul de elaborare al acestui proiect a fost consultată și legislația altor țări europene precum Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Italia, Franța și Olanda. Așadar, legislația privind circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice nu este unitară la nivel european, acestea fiind chiar interzise în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Propunerile, sugestiile si opiniile persoanelor interesate pot fi transmise pe adresa: dgj_transparenta@mai.gov.ro până pe data de 25 ianuarie.

Cum trebuie definită trotineta electrică ?

Prin proiect se propune ca trotineta electrică să fie definită că fiind vehiculul utilizat pentru transportul unei singure persoane, cu două sau trei roți, articulat cu o bară în partea din față folosită ca dispozitiv de direcție, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h și care este echipat cu un motor electric.

Astfel, trotinetele electrice ar fi excluse din categoria mopedelor care sunt definite în codul rutier ca fiind autovehiculele, cu două sau trei roți, ale cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h. O problemă care ar putea apărea în vederea inițiativei legislative este faptul că anumite modele disponibile pe piață în momentul de față ating viteze de peste 25 km/h. 

În iunie 2019, a fost înaintat către Senat un proiect legislativ, ce definește trotineta electrică ca un „vehicul, cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție nu depășește 40 km/h și care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 2 kW”.

Această propunere legislativă a fost adoptată de Senat, în ședința din 21 octombrie 2019, fiind înaintată la Camera Deputaților, care are rol de Cameră Decizională.

Trotinetele electrice vor avea un regim diferit de mopede

Trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista pentru biciclete, iar în lipsa acestei piste, vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h.

Pentru a conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani, așa cum este prevăzut și pentru biciclete. Transportul pasagerilor este interzis, potrivit comunicatului Ministerului de Afaceri Interne care informează despre proiectul Ordonanței de Guvern.

În cazul mopedelor, conducătorii trebuie să fi împlinit cel puțin vârsta de 16 ani.

Casca de protecție va putea fi obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani. În schimb, pentru a circula cu un moped, purtarea căștii de protecție este obligatorie indiferent de vârstă, iar nerespectarea acestei reguli rutiere este amendată cu 2 sau 3 puncte de amendă (290-435 lei).

MAI intenționează să aplice sancțiuni mai drastice pentru nerespectarea normelor privind circulația trotinetelor electrice. Amenda prevăzută  va fi cea de la a clasa a III-a de sancțiuni, respectiv de la 6 la 8 puncte-amendă. (870- 1160 de lei).

Potrivit Ministerului de Interne în perioada 2016 – 2019, au fost înregistrate 192 de accidente rutiere cu implicarea conducătorilor de trotinete electrice, soldate cu un deces, 37 răniți grav și  156  răniți ușor.

Gigi Becali cere „albirea” sa după executarea pedepsei penale. Explicații juridice: de ce va fi respinsă cererea sa de reabilitare

Articolul precedent

Putin nu mai dă doi bani pe dreptul internațional. Propune prioritatea Constituției Rusiei față de tratatele dintre state

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual