sursa foto: romania.europalibera.org
FactualSpot

O nouă încercare eșuată de atac la adresa lui Klaus Iohannis, a diasporei și a USR-PLUS. Alianța face plângere penală PSD-ului. Ce zvonuri au distribuit oamenii lui Dăncilă

0

Fake news-ul ia amploare pe Facebook înaintea celui de al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Mai multe mesaje pretinse a fi transmise din partea Alianței USR-PLUS au fost răspândite pe social media de lideri PSD sau apropiați ai partidului social democrat pentru a îndemna cetățenii să se alăture unei intenții de boicotare a votului.

Dragoș Tudorache (europarlamentar USR-PLUS) a anunțat că Alianța va depune plângere penală împotriva PSD-ului ca urmare a acțiunilor de furt de identitate a formațiunii politice.

„Este un furt de identitate, un furt de siglă – acestea sunt protejate prin lege și avocații noștri lucrează deja la o plângere penală în acest sens. Tratăm foarte serios acest lucru. Identitatea folosită în acele mesaje, în îndemnurile de pe Facebook, e exact identitatea noastră, se folosește sigla noastră și aceasta este o faptă penală pentru care, sperăm noi, autoritățile să ia măsurile legale potrivite și să ajungă la un rezultat.” a declarat Dragoș Tudorache pentru Digi24.

Partidul PLUS a semnalat, încă de joi, această problemă: „Asistăm în ultimele zile la extrem de multe campanii mincinoase prin care se încearcă inducerea ideii că Alianța USR PLUS îndeamnă la boicotarea turului doi al alegerilor prezidențiale. Este o campanie de dezinformare al cărei beneficiar este candidatul PSD Viorica Dăncilă. Îi cerem Vioricăi Dăncilă să prezinte scuze pentru aceste minciuni nerușinate și să se delimiteze public de astfel de acțiuni în mod urgent.”

Pentru realizarea afișelor au fost folosite în mod prejudicios elemente de identitate vizuală ale Alianței USR PLUS.

Mișcarea vine pe un val stabilit deja după înfrângerea lui Dan Barna din primul tur, în care electoratul USR-PLUS a anunțat că nu va participa la turul doi întrucât nu au o opțiune de vot și Iohannis nu acceptă o dezbatere. Strategia de formare a unei opinii împotriva înnoirii mandatului de Președinte al lui Iohannis a început cu alte asemenea intenții de manipulare a electoratului. Zvonul potrivit căruia Președintele a avut o cască în timpul conferinței de presă de miercuri a traversat deja rețelele din întreaga Românie.

În această dimineață, o fotografie ce prezintă un mesaj de pe pagina de Facebook a ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, în care acesta ar anunța planul Guvernului de a impozita salariile românilor din Diaspora și transferurile de bani din afara țarii a creat noi intrigi pe internet.

„Țara este într-o situație dificilă. Ne chinuim să găsim soluții pe plan intern, dar avem dificultăți grave. Am alcătuit o comisie pentru impozita atât salariile celor aflați în Diaspora cât și serviciile de transfer gen Wester Union și MoneyGram. E timpul să strângem cureaua…”, apare în postarea publicată pe o pagină de Facebook clonată. Aceasta a fost ulterior reclamată ca fake news de PNL, aceștia arătând că este „un FAKE NEWS construit ȋn sediul PSD din Șoseaua Kiseleff nr. 10, care este distribuit masiv ȋn mediul online.”

Mesajul ce privea diaspora a apărut în contextul în care românii din afara țării s-au prezentat în număr de peste 600 000 la vot pentru alegerile prezidenţiale în secţiile din străinătate.

Un alt anunț fals preluat în masă de liderii PSD miercuri seară, pe parcursul discursului președintelui Iohannis, care a fost acuzat de faptul că poartă o cască în ureche. Cel care a postat inițial pe Facebook imaginea a fost senatorul PSD Florian Bodog, după care mesajul a fost distribuit și de primarul Gabriela Firea. Această informație falsă a fost rapid demontată, încă din timpul conferinței chiar de către președintele Iohannis și de fotoreporterul Octav Ganea. Ulterior, postarea a dispărut de pe paginile de Facebook ale membrilor PSD.

Pe lângă aceste situații de dezinformare, a mai apărut un incident în Dolj, unde o greșeală a Casei de Pensii a fost interpretată ca o scădere a pensiilor de către Guvern, în fapt fiind vorba despre o greșeală de calcul.

O asociație cere revocarea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția. Fostul ministru al Justiției se așteaptă la un atac din partea Guvernului Orban

Articolul precedent

Experiențe inedite de călătorie în Europa. Tinerii români se pot înscrie până pe 28 noiembrie

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual