sursa foto: Getty Images
FactualSpot

O „carte de identitate digitală” este propunerea Comisiei Europene pentru a elimina birocrația și pentru a spori flexibilitatea serviciilor publice

0

Comisia Europeană făcut miercuri, 27 mai, o propunere în scopul de a spori gradul de digitalizare în UE, iar, ca prim instrument de realizare a acestui obiectiv a prezentat ideea unui „e-ID”, anume o identitate electronică publică pentru fiecare cetățean european. Propunerea a fost inclusă în planul de salvare a economiei Uniunii Europene, transmis Parlamentului European și Consiliului UE. Planul realizat de Comisia Europeană are o valoare de 1,85 trilioane euro, iar, în cadrul acestuia, digitalizarea are un rol central.

Propunerea Comisiei în contextul încercării de a găsi noi soluții pentru susținerea economiilor afectate de criza provocată de coronavirus. Comisia Europeană a precizat că noile tehnologii au permis multor afaceri să își continue activitatea în ciuda măsurilor de distanțare fizică impuse de autorități, iar tendința de digitalizare a serviciilor trebuie să continue.

Mai mult decât atât, digitalizarea serviciilor (ce include și apariția cărții electronice de identitate) va duce la scăderea birocrației și la o mai mare flexibilitate a serviciilor publice atât pentru cetățeni, cât și pentru companii.

Propunerea Comisiei Europene mai arată că: „pe termen lung vor apărea schimbări structurale permanent în societate: mai multă telemuncă, e-learning, e-commerce și e-government. Aceste tendință arată potențialul dezvoltării unui e-ID universal acceptat pentru a permite un acces simplu și sigur la serviciile publice digitale de-a lungul întregii UE.”

Comisia a prezentat cum eforturile de digitalizare se vor concentra pe patru direcții:

  • Creșterea calității conectivității (precum și accelerarea adoptării tehnologiei 5G)
  • O prezență mai puternică a companiilor europene pe lanțurile globale de producție din industria IT
  • Apariția unei economii reale bazate pe seturile mari de date
  • Un mediu de afaceri simplificat, cu mai puține bariere administrative

Pentru a deveni realitate, propunerea Comisiei Europene trebuie să treacă de aprobarea Parlamentului European și a Consiliului UE.

Călin Popescu-Tăriceanu, amendat de CNCD pentru discriminare și încălcarea dreptului la demnitate al Președintelui Iohannis, în postarea în care l-a numit führer

Articolul precedent

CSM a votat pentru menținerea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual