sursa foto: romania-actualitati.ro
FactualSpot

O asociație cere revocarea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția. Fostul ministru al Justiției se așteaptă la un atac din partea Guvernului Orban

0

Reset, asociația nonguvernamentală din Iași, formată din absolvenți ai Universității Alexandru Ioan Cuza în cadrul căreia Tudorel Toader deține funcția de rector, a trimis o solicitare prim-ministrului Ludovic Orban prin care se cere retragerea fostului ministru al Justiției Toader din Comisia de la Veneția.

Reprezentanții ONG-ului cer Guvernului să transmită Comisiei un memorandum de retragere a încrederii statului față de Tudorel Toader, deoarece nu mai îndeplinește criteriile definite în statutul organismului european. Astfel, la următoarea reuniune anuală ce va avea loc în luna decembrie a acestui an, Comisia de la Veneția va fi obligată să ia act de retragerea sa din funcție.

Tudorel Toader a declarat pentru STIRIPESURSE.RO. că se așteaptă la această mișcare din partea Guvernului Orban.

Era previzibil acest demers, în condițiile în care mulți sunt cei care își doresc să fie membri titulari în Comisia de la Veneția. Rămâne de văzut. Guvernul anterior a menținut calitatea de membru supleant pentru Bogdan Aurescu. Cel mai probabil este faptul că voi trimite o scrisoare deschisă către președintele Comisiei de la Veneția. Eu cred că vor face un astfel de demers„, a declarat Tudorel Toader

Demersurile organizației Reset în acest sens au început din februarie 2019 când s-au adresat Comisiei de la Veneția pentru a întreba ce măsuri pot fi luate în cazul în care unul dintre membrii „acționează contrar Statutului”, dacă îl mai consideră calificat și în ce condiții poate fi exclus sau revocat un membru al Comisiei.

În răspuns, Comisia a informat că este sarcina statului membru să se asigure că un membru individual îndeplinește criteriile definite în Statutul Comisiei și că nu există nicio procedură în virtutea căreia Comisia să poată excludă sau să suspende un membru.

Solicitarea transmisă de Reset prim-ministrului Ludovic Orban

În urma analizei mandatului dlui Tudorel Toader (23 februarie 2017 – 24 aprilie 2019) și a modificărilor pe care acesta le-a operat la legile Justiției, inclusiv înființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SSIIJ), am constatat că activitatea dlui Tudorel Toader din funcția de ministru al Justiției a fost în totală contradicție cu principiile, valorile, Statutul și chiar recomandările exprese ale Comisiei de la Veneția, organism constituit în cadrul Consiliului Europei. De asemenea, știm cu toții faptul că dl Toader a fost și este în continuare membru în cadrul acestei Comisii, desemnat de statul membru, adică Guvernul României.

Având în vedere angajamentele asumate de Guvernul pe care îl conduceți, inclusiv repararea modificărilor toxice operate în justiție de către guvernul anterior, repunerea României pe direcția respectării recomandărilor partenerilor noștri (Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, GRECO etc.), vă solicităm să transmiteți un memorandum de retragere a încrederii statului în dl Tudorel Toader, cu solicitarea de înlocuire a fostului ministru în Comisia de la Veneția.

Nu este prima inițiativă a asociației ieșenilor Reset demarată împotriva lui Tudorel Toader pe fondul acțiunilor săvârșite de fostul ministru al Justiției. În luna aprilie a fost deschisă o petiție pentru demiterea lui Toader din funcția de rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. 

Florin Iordache, atac la adresa lui Klaus Iohannis: „cinci ani de zile i-au trebuit să aibă o conferință de o oră”

Articolul precedent

O nouă încercare eșuată de atac la adresa lui Klaus Iohannis, a diasporei și a USR-PLUS. Alianța face plângere penală PSD-ului. Ce zvonuri au distribuit oamenii lui Dăncilă

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual