sursă foto: Facebook/ActforTomorrow
FactualSpot

O asociație atenționează cetățenii despre pericolul aruncării deșeurilor în mare după ce un delfin a fost găsit mort pe o plajă din Constanța

0

 

În urma incidentului în care un delfin a fost găsit pe o plajă din zona Pescărie din Constanța, un ONG trage un semnal de alarmă privind aruncarea deșeurilor în mare. Conform acesteia, delfinul s-ar fi prins într-un fir de  taparină, un instrument de pescuit, care i-a produs răni în jurul mandibulei și înotătoarelor pectorale.

Asociația Act for Tomorrow este o organizație nonguvernamentală care luptă pentru dezvoltarea unei lumi mai bune, responsabile și curate prin realizarea unor proiecte care au impact asupra cetățenilor, dar și a zonelor defavorizate din România.

Anul acesta, cei din asociație au lansat o campanie în cadrul programului „Acționăm pentru Ape”, prin care avertizează cetățenii despre pericolul poluării apelor. „Ne-am propus să atragem atenția asupra pericolului de care deșeurile din ape îl au asupra vieților animalelor protejate din apele noastre, iar instrumentele de pescuit se numără printre cele mai întâlnite și periculoase astfel de obiecte care ajung să curme viețile animalelor” au transmis aceștia.

Deși Legea nr. 188 din 25 octombrie 2019 sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, persoanele fizice, și de la 20.000 lei la 40.000 lei, persoanele juridice care nu respectă regimul deșeurilor printr-o gestionare necorespunzătoare a deșeurilor, aruncarea necorespunzătoare constituie în continuare o problemă.

Astfel, de la începutul anului, 74 de delfini au eșuat pe litoralul românesc, 21 dintre aceste cazuri fiind înregistrate doar în prima jumătate a lunii august. Situaţia cea mai gravă a fost în 2017, când au murit 139 de delfini.

Conform Legii nr. 211 din 15 noiembrie 2011 privind regimul deșeurilor:

Gestionarea deșeurilor trebuie să se realizeze fără a pune în pericol sănătatea umană și fără a dăuna mediului, în special:

a) fără a genera riscuri pentru aer, apă, sol, faună sau floră;

b) fără a crea disconfort din cauza zgomotului sau a mirosurilor;

c) fără a afecta negativ peisajul sau zonele de interes special.

Două persoane acuzate de trafic de minori și pornografie infantilă. Ce riscă făptuitorii?

Articolul precedent

Grupul de comunicare strategică anunță 692 de cazuri noi de COVID-19. În România sunt, în total, 104.187 de infectări

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual