sursa: adevarul.ro
FactualSpot

PNL arată de ce Florin Iordache este incomptabili pentru Consiliul Legislativ, în sesizarea CCR. Procedura de numire nu a fost respectată

0

UPDATE: Contestația PNL aduce două argumente în plus, pe lângă lipsa numărului de voturi cerută de procedura numirii: lipsa bunei reputații și apartenența la partid.

Florin Iordache nu îndeplineşte condiţia privind buna reputaţie profesională şi morală prevăzută de Legea 73/1993, amintind că acesta a promovat în calitate de ministru al Justiţiei în Guvernul Grindeanu OUG 13/2017 şi proiectul privind amnistia şi graţierea.„ a precizat PNL în contestația hotărârii de numire formulată la CCR.

Liberalii invocă în sesizare şi încălcarea art. 1 alin. (5) din Constituţie în raport cu dispoziţiile art. 20 alin. (2) din Legea 73/1993. [„Personalul Consiliului Legislativ nu poate face parte din partide politice.”]. Aceştia arată că la dosarul de candidatură nu a fost depus un document care să ateste că Florin Iordache a renunţat la calitatea de membru al PSD.

—————————————————————————————-

Liderul USR, Dan Barna, a anunțat că va ataca la CCR cele două numiri în funcțiile de conducere a Consiliului Leglislativ, rămase vacante în urma demisiilor lui Dragoș Iliescu și Gheorghe Popescu.

Fostul ministru al Justiției din perioada OUG 13, Florin Iordache, a fost votat marți în Parlament cu 185 de voturi pentru şi 43 contra. Contracandidații săi au fost Augustin Zegrean care a obţinut 41 de voturi pentru şi 187 contra și Ionuţ Duli Mazâlu care a avut doar 2 voturi pentru şi 226 contra.

De asemenea ieri s-a desfășurat votul și pentru alegea președintelui Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din Consiliul Legislativ, pentru care a fost numit senatorul USR George Edward Dircă cu 174 voturi pentru și 17 împotrivă.

De asemenea, Dan Barna a evidențiat că USR depune și un proiect de lege de limitare a mandatelor la Consiliul Legislativ, precum și o procedură de revocare, care lipsește din cadrul legislativ, ceea ce a făcut să se afirme că Florin Iordache a fost numit „pe viață” în fruntea Consiliului.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman a anunțat că susține inițiativa USR-ului:„Grupul parlamentar PNL va depune o sesizare la CCR referitoare la neconstituționalitatea alegerii domnului Florin Iordache, în fruntea Consiliului Legislativ. PNL are numărul necesar de semnături pentru atacul la CCR și dorim să venim în sprijinul colegilor de la USR, care nu au matematic numărul necesar de semnături. Nu am primit o solicitare scrisă sau verbală pentru semnături, motiv pentru care colegii juriști vor depune rapid sesizarea la CCR”.

Procedura de numire nu a fost respectată

Consiliul Legislativ este organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care avizează proiectele de acte normative în vederea sistematizării, unificării şi coordonării întregii legislaţii. Este instituția care ţine evidenţa oficială a legislaţiei României.

Președintele Consiliului legislativ, la fel ca și președinții secțiilor (de drept public, de drept privat şi de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare) se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul comisiilor juridice reunite. Asta spune legea pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ

Așadar este necesară o majoritate absolută, ceea ce înseamnă 50%+1 din numărul total al deputaților și senatorilor, în speță, 230 (după demisia unor parlamentari care au fost numiți în funcții publice după alegerile locale). Bineînțeles, condiția inițială este îndeplinirea cvorumului ceea ce înseamnă prezența în sala de ședință a jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor. Cvorumul a fost touși atins, 228 de parlamentari prezenți.

Constituția spune că legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră.

Malta și Cipru sunt investigate pentru vânzarea așa-ziselor „pașapoarte de aur”. Cum primesc străinii cetățenie prin investiții?

Articolul precedent

Papa Francisc susține parteneriatele civile între persoanele de același sex: „sunt copiii lui Dumnezeu și au dreptul la o familie”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual