sursa foto: cotidianul.ro
FactualSpot

Numărătoare în Parlament: câte mâini pentru cvorum, câte bile pentru Guvern. Diferența dintre majoritatea necesară și cvorum

0

Ne regăsim în pragul unei decizii importante pentru viitorul administrației publice în România: dezbaterea și supunerea la vot în plenul Parlamentului a acordării votului de încredere necesar pentru învestirea Guvernului Orban.

Începând cu ora 14:00 membrii Camerei Deputaților și Senatului se întrunesc așadar, în ședință comună în plen, pentru a hotărî dacă prim-ministrul desemnat de către Președintele României, Ludovic Orban, împreună cu cabinetul său de miniștri propuși și audiați săptămâna trecută în cadrul comisiilor de specialitate ale Parlamentului, vor fi numiți la conducerea activității Executivului, înlocuind astfel Guvernul Dăncilă, demis prin moțiune de cenzură.

Votul de încredere pentru învestirea Guvernului se acordă, așa cum spune și legea fundamentală a țării [art.103 alin.(3) Constituție] cu majoritatea absolută a deputaților și senatorilor, însă problema care se pune astăzi este sabotarea cvorumului necesar pentru desfășurarea ședinței în plen a Parlamentului.

Se încearcă un boicot din partea parlamentarilor PSD și Pro România al ședinței comune din Camera Deputaților și Senat. Acest lucru presupune neîndeplinirea condiției de întrunire a cvorumul legal pentru susținerea ședinței parlamentare. Pentru mai multe detalii despre politica adoptată de formațiunile politice de stânga, vă invităm să citiți AICI articolul nostru anterior.

Deși rezultatul numeric al cvorumului poate fi același cu cel al majorității cerute pentru adoptarea unei hotărâri în Parlament este foarte important să diferențiem aceste două noțiuni.

CVORUMUL este de participare și este îndeplinit când cel puțin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului sunt prezenți în sala de ședință. Doar dacă această condiție este îndeplinită Parlamentul este considerat a fi constituit în mod legal și poate adoptă legi, hotărâri sau moțiuni de cenzură.

MAJORITATEA SIMPLĂ reprezintă condiția cerută atunci când o decizie trebuie luată cu jumătate plus unu din membri prezenți la ședința din Parlament. Desigur, trebuie respectată mai întâi condiția cvorumului, adică să se prezinte jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor.

MAJORITATEA ABSOLUTĂ reprezintă condiția cerută atunci când o decizie trebuie luată cu jumătate plus unu din numărul total al membrilor care compun cele două Camere ale Parlamentului. Bineînțeles, condiția inițială este îndeplinirea cvorumului ceea ce înseamnă prezența în sala de ședință a jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor.

Pentru ca Parlamentul să exprime astăzi votul în privința acordării încrederii Guvernului Orban este necesar ca cvorumul legal să fie întrunit ceea ce presupune prezența în sală a cel puțin 233 de parlamentari. Mai apoi, doar dacă în urma numărării voturilor exprimate este întrunită majoritatea absolută a membrilor Parlamentului care au votat „pentru” investirea Guvernului Orban va fi îndeplinită și condiția necesară pentru numirea noului Executiv.

Propunerea de acordare a încrederii Guvernului este supusă unui vot secret și se exprimă prin bile. Anterior am explicat ce presupune votul secret cu bile din plenul Parlamentului

Susținerea unui nou Guvern a devenit mărul discordiei în ProRomânia. Victor Ponta numără trădătorii

Articolul precedent

ULTIMĂ ORĂ: Guvernul Orban a trecut de votul Parlamentului cu mai multe voturi decât moțiunea de cenzură

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual