sursa foto: thisismoney.co.uk
FactualSpot

Nu scapi de carantină, ci riști sancțiuni penale pentru false declarații privind rutele de deplasare. Restricții la granițe și suspendarea zborurilor din/spre Italia

0

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a convocat ieri Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, în cadrul căruia au fost luate decizii importante de protecție a populației împotriva răspândirii coronavirusului. O nouă ședință urmează să aibă loc astăzi, la ora 16:00.

  • Zborurile efectuate de operatorii economici aerieni spre Italia şi din Italia către România au fost suspendate pentru toate aeroporturile din țară începând cu data de 9 martie, ora 12:00 şi până în data de 23 martie, ora 12:00, ora României. 

Următoarele măsuri se vor aplica până la data de 31 martie cu posibilitatea prelungirii perioadei:

  • Operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României și își vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declarații pe proprie răspundere la îmbarcarea în aeronavă.
  • Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea cetățenilor străini care vin din Italia, Coreea, China, Coreea de Sid, către România, cu escală.
  • Informarea cetățenilor români care sosesc din Italia, China, Iran, Creea de Sud, prin punctele de frontieră terestre,  despre obligația de a intra în carantină pe raza județului de graniță sau izolare la domiciliu. Aceștia își vor asuma responsabilitatea prin semnarea unei declarații pe proprie răspundere.

Cetățenii trebuie informați că refuzul sau declararea falsă a rutei de deplasare constituie infracțiune de fals în declarații și de pedepsește conform art.326 din Codul Penal,  cu închisoare de la 2 luni la 3 ani sau cu amendă. De asemenea se va institui și măsura obligatorie a carantinei. 

„Fac un apel la responsabilitatea compotratilor noştri pentru că sunt responsabili pentru sănătatea familiei, a rudelor din comunitatatea în care ei se întorc.” a spus ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Accesul în România al cetățenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, este permis prin toate punctele de frontieră, indiferent de mijlocul de transport utilizat, sub măsura obligatorie a carantinei. Excepție de la restricțiile impuse fac transporturile de marfă de minim 3,5 t. În ceea ce privește transportul maritim sau fluvial, se vor aplica aceleași măsuri în mod similar.

Amintim că ieri, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a anunțat că toate activitățile care presupun participarea a mai mult de 1.000 de persoane sunt interzise de Guvern până la sfârșitul lunii martie, lăsând la decizia autorităților locale suspendarea activităților cu un număr mai mic de participanți.

sursa foto: Facebook/ministeruldeinterne

LIVE: Primarul Capitalei ia măsuri de prevenție împotriva COVID-19. Toate evenimentele artistice sunt suspendate până la finalul lunii

Articolul precedent

Cum îți poți recupera banii pentru zborurile anulate spre și din Italia?

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual