sursa foto: theguardian.com
FactualSpot

Nu am reuşit să ne protejăm bătrânii, a anunțat ministrul Sănătății din Suedia. Modelul relaxat de confruntare cu pandemia de COVID-19 este un eșec

0

Modelul suedez, potrivit căruia au fost adoptate măsuri relaxate în lupta cu COVID-19, s-a dovedit a fi un eșec, a recunoscut ministrul Sănătății și Problemelor Sociale din Suedia, Lena Hallengren. Suedia a susţinut că una dintre prioritățile ei a fost protejarea persoanelor de peste 70 de ani, însă, la 28 aprilie, 90% dintre victimele coronavirusului în această ţară erau din această categorie vulnerabilă.

„Nu am reuşit să ne protejăm bătrânii (…). Este un eşec pentru întreaga noastră societate. Trebuie să tragem învăţăminte din asta. Această pandemie nu s-a încheiat încă”, a declarat la televiziunea publică suedeză Lena Hallengren, potrivit Agerpres.

În ultima perioadă, presa locală a prezentat condițiile de muncă din azilurile de bătrâni și cât de grav au fost afectate de lipsa mijloacelor de protecţie, anume, în așa fel încât unele au preferat să își închidă porțile sau să lucreze cu o lipsă acută de personal. Potrivit unor mărturii, unii seniori au fost infectați în timpul spitalizării lor pentru alte tratamente, de unde au fost trimişi înapoi în aziluri, unde au răspândit virusul.

Kommunal, principalul sindicat suedez al angajaţilor municipali, denunţă condiţiile de muncă precare. Organizația estimează că, în luna martie, circa 40% din personalul azilurilor de bătrâni din Stockholm era format din lucrători necalificaţi, angajaţi pe baza unor contracte pe termen scurt şi plătiţi cu ora, iar 23% erau interimari.

Suedia a luptat cu pandemia de coronavirus, menţinând şcolile, cafenelele şi restaurantele deschise. Autorităţile au îndemnat cetăţenii să-şi asume responsabilităţile şi să urmeze recomandările autorităţilor sanitare. Asemenea vecinilor săi din regiunea nordică, Suedia a interzis vizitele în azilurile de bătrâni de la sfârşitul lui martie, însă acesta este sectorul unde au fost înregistrate cele mai multe decese.

După 1 iunie, românii vor fi testați pentru a calcula imunizarea la COVID-19. Studiul se va efectua între zeci de mii de voluntari

Articolul precedent

Interpol avertizează că riscul de criminalitate la nivel global va crește în contextul pandemic

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual