sursa foto: omanialibera.ro
FactualSpot

Noul premier demască deficitul bugetar real lăsat în urmă de guvernarea PSD

0

Seara trecută, prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat o problemă serioasă legată de exercitarea bugetară realizată pe parcursul acestui an sub îndrumarea Guvernului Dăncilă.

După 10 luni din anul fiscal, deficitul bugetar este, în realitate, mai mare de 2,8% din PIB. La finalizarea guvernării conduse de ministrul demis, Viorica Dăncilă, raportul Ministerului Finanțelor arăta că execuția bugetară după primele 9 luni ale anului 2019 au lăsat un deficit de 26,97 miliarde de lei, respectiv 2,6% din PIB, iar ieri, premierul a anunțat că după linia trasă la sfârșitul lui octombrie, deficitul este de peste 29 miliarde de lei.

România ca orice stat membru al Uniunii Europene trebuie să respecte o limită a deficitului bugetar sub 3%PIB altfel riscă declanșarea de către Comisia Europeană a unei proceduri de sancționare (infringement)

Deficitul bugetar este un deficit foarte mare, de 2,8% în zece luni, dar în realitate acest deficit bugetar este mascat pentru că deficitul bugetar este mai mare. (…) A fost menţinut sub 3% pe spinarea mediului de afaceri. O şmecherie utilizată este întârzierea rambursărilor de TVA către firme. La ora actuală, mi-e greu să calculez întârzierea medie care există, dar este foarte mare, este probabil de peste 90 de zile întârzierea la rambursările de TVA. Sumele restante care trebuiau plătite către firme din rambursările de TVA se cifrează la cel puţin 5 miliarde, adică Guvernul a menţinut deficitul folosind banii firmelor care ar fi trebuit să se întoarcă la firme.” a menționat premierul Ludovic Orban în cadrul evenimentului susținut seara trecută, cea de a XXVI-a ediție a Galei Topul Naţional al Firmelor

„O altă şmecherie – neplata lucrărilor, atât pe Ministerul Transporturilor, cât şi pe Ministerul Lucrărilor Publice. De exemplu, la Programul Naţional de Dezvoltare Locală există situaţii de lucrări realizate care trebuiau să fie plătite de peste 5 miliarde, adică firme private au efectuat lucrările şi aşteaptă cu lunile ca să li se plătească lucrările efectuate, iar în perioada aceasta, în loc să primească banii pentru lucrările efectuate, probabil ca să-şi menţină ritmul de lucru, trebuie să împrumute ca să poată să-şi menţină cash flow-ul. Acestea sunt atitudinile fostei guvernări şi mijloacele prin care încearcă să mascheze un adevăr extrem de dureros”, a mai declarat Ludovic Orban, potrivit Agerpres.ro

În final Orban i-a asigurat pe cei prezenți cât și pe toți cetățenii români că Guvernul de sub conducerea sa este unul pro business, care va susţine iniţiativa individuală, investitorii şi care va avea grijă ca mediul de afaceri să fie un mediu înfloritor.

Apelul Președintelui Klaus Iohannis către românii aflați departe de patrie:„veniți la vot pentru că țara noastră are mare nevoie de fiecare dintre voi, oriunde v-ați afla!”

Articolul precedent

Adina Vălean, comisarul european desemnat de România, a votat la Bruxelles: ”Pentru o Românie puternică, atât în Europa, cât și în plan internațional”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual