sursa foto: rawpixel.com
FactualSpot

Noua hotărâre CNSU: persoanele care călătoresc în zona galbenă vor fi carantinate la întoarcere în România. Vezi lista statelor cu risc ridicat COVID-19

0

Vești triste pentru credincioșii care participau în mod normal la pelerinajul de la Iași, organizat cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva: doar persoanele care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea organizată cu ocazia sărbătorilor religioase au dreptul să participe la acestea.

Pe fondul creșterii nivelului de contagiozitate la nivelul Europei și a numărului de persoane zilnic infectate în țară, cu preponderență în anumite zone sau localități, Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat o hotărâre care reinstituie măsura carantinei pentru persoanele care intră în România din anumite state, începând de miercuri, 7 octombrie. 

Excepție de la aplicarea măsurii carantinei fac persoanele care rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național.

Persoanele situate în carantină de la sosirea în România din unul din statele prevăzute în anexa Hotărârii nr.47/2020 CNSU pot alege să efectueze un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar dacă rezultatul acestuia va fi negativ, persoana poate  ieși din carantină după a 10 zi.

Lista statelor clasate în zona galbenă de contagiozitate este:

Israel
Andorra
Muntenegru
Bahrain
Aruba
Argentina
Guam
Bonaire, Saint Eustatius and Saba
Spania
Cehia
Costa Rica
Puerto Rico
Bahamas
Republica Moldova
Franta
Olanda
Gibraltar
Polinezia Franceza
Sint Maarten
Liban
Belgia
Panama
Capul Verde
Statele Unite ale Americii
Peru
Kuweit
Columbia
Brazilia
Armenia
Marea Britanie
Islanda
Oman
Irak
Maldive
Paraguay
Luxembourg
Belize
Emiratele Arabe Unite
Palestina
Danemarca
Libia
Ungaria
Chile
Slovacia
Ucraina
Austria
Curaçao
Georgia
Qatar

Totodată, sunt invocate toate comitetele județene/al Municipiului București pentru situaţii de urgenţă în ședință extraordinară până cel târziu miercuri seară pentru a stabili de urgență măsurile necesare pentru diminuarea impactului riscului conform prevederilor legale aprobate prin hotărârile Guvernului și cele ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Adoptarea unor acțiuni mai eficiente pentru combaterea contagiozității virusului SARS-CoV-2 este obligatorie dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor la nivel județean ori a unei sau mai multor localități depășește 1,5/1.000 de locuitori.

În astfel de cazuri, instituțiile publice și private, precum și operatorii economici care își desfășoară activitatea în localitățile respective au obligația analizării modului de desfășurarea a activității în vederea organizării programului de lucru în regim de muncă la domiciliu/telemuncă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil se recomandă decalarea programului de lucru.

Se propune ca, persoanele alese la scrutinul electoral organizat în luna septembrie 2020, pentru alegerea primarilor, președinților consiliilor județene și amembrilor consiliilor locale și județene, să poată depune jurământul prevăzut în Ordonanța de Urgenţă a Guvernului nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ, fără prezența fizică, prin mijloace electronice de comunicare de la distanță, atunci când persoana în cauză se află în izolare sau carantină, în condițiile legii.

ANI: Peste o sută de candidați la alegerile locale, găsiți definitiv în incompatibilitate sau în conflict de interese

Articolul precedent

Judecător originar din România, numit la conducerea Curții Supreme de Justiție a Ungariei

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual