© European Union 2019 - Sursă foto : EP
FactualSpot

Noua Comisie Europeană a obţunut votul de aprobare din partea Parlamentului European. VIDEO și explicații

0

UPDATE: În urma exprimării votului de încredere din partea europarlamentarilor, noua formulă a Comisiei Europeane a fost confirmată cu 461 de voturi pentru, 157 împotrivă şi 89 de abţineri.

Miercuri începând cu ora 13:00 (ora României) plenul Parlamentului European reunit la sediul central din Strasbourg va vota noua Comisie Europeană. Președintele ales de Parlament pe data de 16 iulie este Ursula Von der Leyen (Germania) fiind prima femeie numită în această funcție.

Președintele, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și ceilalți membri ai Comisiei sunt supuși, în calitate de organ colegial, unui vot de aprobare al Parlamentului European. Pe baza acestei aprobări, Comisia este numită de Consiliul European, hotărând cu majoritate calificată, așa cum prevede art.17 alin(7) din TUE (Tratatul Uniunii Europene).

Începând cu ora locală 9.00 (10.00 ora României), Ursula von der Leyen prezintă echipa comisarilor desemnați (validați deja de către comisiile de specialitate din Parlament, în cadrul audierilor recente) și discută obiectivele noii Comisii alături de eurodeputați.

În urma dezbaterii, fiecare grup politic din Parlamentul European se va reuni pentru a discuta intențiile de vot.

Într-un comunicat de presă al Parlamentului se specifică faptul că votul va fi precedat de declarații ale liderilor grupurilor politice, în ordinea inversă a mărimii grupului.

LIVE: Ședința plenară a PE la Strasbourg

De ora 14.30, ora României, președintele PE David Sassoli și președintele ales al CE Ursula von der Leyen vor susține o conferință de presă.

Mandatul Comisiei va începe la 1 decembrie, cu o întârziere de o lună

Mandatul de 5 ani al noii Comisii Europene era prevăzut a începe pe data de 1 noiembrie 2019 însă din cauza sugestiilor neconforme pentru comisarii europeni primite din partea unor state memebre UE, procesul de audiere al acestora a fost prelungit până ce toți cei 28 de membrii au obținut avizul pozitiv din partea Comisiei JURI și comisiilor parlamentare relevante domeniului pentru care vor fi delegați.

Primele propuneri înaintate către președintele Comisiei de către România, Franța și Ungaria nu au îndeplinit condițiile de integritate necesare pentru ocuparea unei funcții în organul executiv al Uniunii. Propunerile fostului ministru Dăncilă au fost respinse. Este vorba de Rovana Plumb și Dan Nica. De asemenea, în mod informal și propunerea lui Victor Negrescu a fost respinsă.

Comisarul din partea României este Adina Vălean. Ea va fi responsabilă de portofoliul privind Transportul.

Parlamentul European modifică acordul comercial pentru a limita importul excesiv de carne de pasăre din Ucraina

Articolul precedent

De la Robu, fără număr. Decizia primarului Timișoarei de a interzice dedicațiile și grătarele

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual