sursa: adevarul.ro
FactualSpot

Noii judecători de la CCR. Cum sunt numiți aceștia?

0

Dezbaterile privind alegerea noilor membrii CCR sunt în plină desfășurare, în contextul în care mandatele a trei judecători din completul Curții vor expira în luna iunie a acestui an.

Primul dintre cei trei judecători, a fost desemnat ieri de către Președintele Klaus Iohannis. Este vorba despre profesorul Elena-Simina Tănăsescu, care îl va înlocui pe judecătorul Petre Lăzăroiu.

În cursul zilei de astăzi au fost audiați în Parlament candidații din partea Senatului și Camerei Deputaților.

La Senat, cel care a strâns majoritatea voturilor a fost Cristian Deliorga (propunerea PSD), fost vicepreședinte al CSM și în prezent judecător la Curtea de Apel Constanța. Ceilalți doi candidați pentru funcția de judecător al Curții Constituționale au fost Daniel Fenechiu (susținut de PNL) și Ovidiu Mircea Ursuța Daraban (din partea USR).

Șeful Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), Gheorghe Stan, este candidatul din partea PSD și cel care a reușit să câștige voturile necesare la Camera Deputaților, în detrimentul deputatului PNL, Ioan Cupsa și a avocatului propus de USR, Vlad Ștefan.

Așadar PSD-ul a avut câștig de cauză încă o dată, urmând ca cei doi candidați susținuți de această formațiune să fie numiți judecători la CCR prin Hotărâre a Parlamentului. Aceștia îi vor înlocui pe Mircea Ștefan Minea și Simona Maya Teodoroiu.

Cum sunt aleși judecătorii Curții Constituționale?

În rolul său de garant al supremației Constituției, CCR este formată din nouă judecători, dintre care trei sunt numiți de Camera Deputaților, trei de Senat și trei de către Președintele României. Judecătorii astfel aleși vor exercita un mandat de 9 ani ce nu poate fi prelungit sau înnoit. Pentru a asigura dinamica și independența Curții, componența acestei instituții se înnoiește cu o treime din numărul judecătorilor din trei în trei ani, fiecare din autorităţile competente să efectueze numirile, desemnând câte un judecător.

Cu 3 luni înainte de expirarea mandatului fiecărui judecător, preşedintele Curţii sesizează pe preşedintele Camerei Parlamentului care a numit judecătorul sau, după caz, pe Preşedintele României, solicitându-i să numească un altul în locul lui. Numirea trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor, după cum este precizat și în Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale. (art.68)

În ceea ce privește numirea unui judecător de către Președinte, lucrurile sunt destul de simple. Ca organ unipersonal, președintele emite un decret pentru numirea în funcție a persoanei alese.

Altfel stau lucrurile pentru Camera Deputaților și Senat. Conform art.5 alin(4) din Legea nr.47/1992, fiecare Cameră a Parlamentului numește, la propunerea Biroului permanent și pe baza recomandării Comisiei juridice, în calitate de judecător, persoana care a întrunit votul majorității membrilor prezenți. Înainte de vot, candidații vor fi audiați de comisie și de plenul fiecărei Camere.

Numirea judecătorilor se poate face numai cu acordul prealabil, exprimat în scris, al candidatului.  Potrivit dispozițiilor cuprinse în art.62 din aceeași lege, în cazul în care candidatul ce urmează a fi numit judecător la CRR ocupă deja o altă funcție considerată incompatibilă de lege sau face parte dintr-un partid politic, acordul trebuie să curpindă angajamentul candidatului de a demisiona, la data numirii, din acea funcție sau din partidul politic al cărui membru este.

 

#DosarulBlejnar- Condamnare definitivă pentru fostul șef ANAF, Sorin Blejnar

Articolul precedent

Urmărește debutul Summitului de la Sibiu

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual