sursa foto: tutorat.it
FactualSpot

Noi norme la nivel european pentru whistleblowing. Firmele și instituțiile sunt obligate să aibă un departament special pentru plângerile angajaților

0

Consiliul Uniunii Europene a adoptat ieri noi norme privind protecția avertizorilor (adică acele persoane care trag un semnal de alarmă atunci când depistează, în contextul activității lor profesionale, fapte reprobabile care pot dăuna interesului public, de exemplu provocând prejudicii mediului, sănătății publice, siguranței consumatorilor sau finanțelor publice.). Noile norme vor impune crearea unor canale sigure de raportare atât în interiorul unei organizații – private sau publice – cât și de către autoritățile publice.

De asemenea, noile norme vor oferi un nivel ridicat de protecție a avertizorilor împotriva represaliilor și vor impune autorităților naționale să informeze în mod corespunzător cetățenii și să formeze funcționarii publici cu privire la modul de tratare a avertizărilor, arată Consiliul într-un comunicat de presă.

Printre elementele fundamentale reglementate în compromis sunt incluse: obligația de a institui canale de raportare eficace și eficiente în întreprinderile cu peste 50 de angajați sau în localitățile cu peste 10 000 de locuitori, care vor contribui la dezvoltarea unei culturi corporative sănătoase; măsuri de sprijin și protecție pentru avertizori: normele introduc garanții pentru protejarea avertizorilor împotriva unor represalii precum suspendarea, retrogradarea sau intimidarea; precum și obligația de a răspunde raportărilor avertizorilor și de a întreprinde acțiuni subsecvente acestor raportări în termen de 3 luni (cu posibilitatea de prelungire la 6 luni pentru canalele externe, în cazuri justificate în mod corespunzător).

În acest sens, firmele și instituțiile publice cu cel puțin 50 de angajați vor fi obligate să aibă un departament special care va gestiona plângerile salariaților. În comunicatul Consiliului se mai arată că avertizorii sunt încurajați să utilizeze mai întâi canalele interne din propria organizație, înainte de a face apel la canelele externe pe care autoritățile au obligația de a le institui. De asemenea, se arată că există numeroase profiluri ale persoanelor protejate, iar normele se vor aplica într-un domeniu de aplicare larg.

Actul legislativ va fi acum semnat în mod formal și publicat în Jurnalul Oficial. Statele membre vor avea doi ani la dispoziție pentru a transpune noile norme în dreptul lor național.

UE s-a angajat să dispună de un sistem democratic funcțional, bazat pe statul de drept. Aceasta include asigurarea unui nivel ridicat de protecție în întreaga Uniune pentru avertizorii care au curajul să tragă un semnal de alarmă. Nimeni nu ar trebui să își riște reputația sau locul de muncă în urma demascării unor comportamente ilegale.

Anna-Maja Henriksson, ministra justiției din Finlanda

Șefa CSM, Lia Savonea, sesisează CCR cu un conflict juridic de natură constituțională „față de atitudinea ministrului Justiției”

Articolul precedent

Criza politică din România blochează intrarea în funcțiune a Comisiei Europene. Dan Nica, respins la Bruxelles

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual