sursa foto: Facebook/NicusorDan.ro
FactualSpot

Nicușor Dan mai are de așteptat pe tușă investirea sa la Primărie. Instanţele fac ping pong cu procedura

0

Gabriela Firea este încă în funcţie şi va mai rămâne cel puţin încă o săptămânā la cârma Primăriei Capitalei, din cauza unei nebuloase proceduri administrative.

Legislaţia nu este destul de clară în ceea ce priveste instanța competentă pentru validarea mandatelor noilor edili generali ai Capitalei.

Primarul general ales pentru următorii 4 ani, Nicușor Dan, a anunțat pe Facebook că preluarea mandatului său va mai întârzia 7-10 zile, din cauza procedurilor administrative.

După validarea mandatului de către instanța competentă, primarul își va prelua funcţia o dată cu depunerea jurământului prevăzut la art. 117  din Codul administrativ, la prima ședință privind ceremonia de constituire a Consiliului General.

Mandatul lui Nicușor Dan a fost validat de către Tribunalul București. Acum trebuie să aștepte ca mandatele consilierilor generali să fie și ele validate. Problema care intervine, însă, este nedumerirea asupra instanței competente să facă acest lucru.

Traseul întortocheat al dosarelor este schitat de viitorul primar astfel:„Tribunalul București a trimis dosarul de validare a consilierilor generali la Judecătoria Sector 1. După motivare (peste 1-2 zile), dosarul va ajunge la Judecătoria Sector 1. Probabil Judecătoria va trimite la Tribunal. Se va constata conflict de competență și dosarul va ajunge la Curtea de Apel, care va trimite la Tribunal.”

Articolul care reglementează procedura validării alegerii primarului spune că  mandatul primarului declarat ales este validat în termen de 20 de zile de la data desfășurării alegerilor de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripția electorală pentru care au avut loc alegeri, în procedură necontencioasă.

Întrucât nicio judecătorie nu acoperă circumscripţia București, instanţa competentă este Tribunalul București.

 

Astfel, Gabriela Firea, candidatul care a fost cu 4,8 procente sub Nicușor Dan, rămâne pe scaunului primăriei până la depunerea jurământului de către primarul nou-ales.

Grupul de comunicare strategică anunță 4.013 noi infectări. Nou record în București: 777 de cazuri

Articolul precedent

DIICOT a efectuat percheziții la o rețea infracțională ce preschimba în România permise de conducere false din Congo

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual