sursa: europafm.ro
De la DosarFactual

Nicolae Bănicioiu rămâne fără imunitate parlamentară. Urmărirea sa penală va fi demarată. Explicaţii juridice

0

Nicolae Bănicioiu, a rămas, marți, fără imunitate parlamentară, după votul desfăşurat în Camera Deputaţilor.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a sesizat, în urmă cu o săptămână, Parlamentul în cazul fostului ministru al Sănătății pentru urmărirea penală în dosarul în care este acuzat pentru că ar fi luat o șpagă de peste 3,5 milioane de lei.

Astfel, la votul de astăzi din plenul Camerei Deputaților, 202 voturi au fost pentru ridicarea imunității, în timp ce 12 au fost împotriva cererii DNA.
Amintim că DNA a anunțat, în urmă cu o săptămână, că a cerut sesizarea Parlamentului pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Sănătății la data faptelor – Nicolae Bănicioiu – pentru infracțiunile de trafic de influență și luare de mită în formă continuată.

Citește și Care este procedura de urmat?

Mai multe despre ancheta DNA referitoare la suspiciunea de șpagă de peste 3,5 milioane de lei  a fostului ministru Bănicioiu.

În ce constă ridicarea imunității parlamentare?

Numai Camera Deputaților, Senatul și Președintele României, au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției lor, așa cum prevede Constituția, în art.109 alin.(2) teza întâi, cât și legea privind responsabilitatea ministerială, în art.12

 

O dată ridicată imunitatea parlamentară a unui membru, de către Camera sesizată în acest sens, DNA va începe urmărirea penală şi doar astfel fi luate măsuri preventive în persoana parlamentarului respectiv dacă sunt îndeplinite și condițiile prevăzute în Codul de Procedură Penală în art.202:

• există probe/indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune;
• necesitatea asigurării bunei desfăşurări a procesului penal;
• împiedicarea sustragerii suspectului/inculpatului de la desfăşurarea procedurilor;
• prevenirea săvârşirii unei alte infracţiuni

Dacă sunt îndeplinite și aceste condiții, atunci se pot lua măsuri preventive față de parlamentarul vizat dar asta nu înseamnă și că se vor lua.

Dacă în urma unui eventual proces penal, o persoană este condamnată pentru faptele săvârșite în timpul mandatului de ministru, pe lângă pedeapsa principală se va aplica şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a mai ocupa o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de conducere pe o perioadă de la un an la 5 ani.

Încă un conservator la Curtea Supremă a Statelor Unite. Amy Barret, numită de Trump, confirmată în funcție

Articolul precedent

S-a lansat o campanie europeană de prindere a persoanelor urmărite pentru infracțiuni sexuale în 19 state

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar