sursa foto: digi24.ro
FactualSpot

Nicio veste despre concursul de admitere la INM. Două asociații de magistrați cer CSM urgentarea procedurilor de organizare

0

Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție acuză CSM (Consiliul Superior al Magistraturii) prin intermediul unui comunicat de presă, pentru „amânarea nejustificată și fără nicio explicație” a concursului de admitere la Institutul Național al Magistraturii (INM).

Cele două asociații de magistrați atrag atenția că întârzierea organizării concursului  poate conduce „doar la accentuarea deficiențelor sistemice cu care justiția se confruntă, mergând până la blocarea activității instanțelor și parchetelor cele mai afectate din cauza lipsei de personal”.

Magistrații amintesc că potrivit legii „concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii se organizează la data și locul stabilite de Institutul Național al Magistraturii, cu aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii”. Adevărul este că INM, a propus data concursului printr-o hotărâre din 29 mai, care a fost înaintată CSM spre aprobare, însă acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

În aceste condiții, neîndeplinirea inexplicabilă din partea Consiliului Superior al Magistraturii a obligației de a aproba concursul aferent anului 2019 este de natură a crea repercusiuni nu doar asupra funcționării în bune condiții a sistemului judiciar, ci și asupra carierei proaspeților absolvenți ai facultăților de drept, precum și asupra funcționării efective a Institutului Național al Magistraturii. (…) Prin urmare, solicităm CSM să supună imediat ordinii de zi aprobarea concursului de admitere la Institutul Național al Magistraturii„, se arată în comunicat.

Comunicatul de presă publicat în numele celor două asociații de magistrați mai atrage atenția asupra necesității de urgentare a dezbaterilor legislative privind aprobarea ordonanței OUG nr. 92/2018 referitoare la amânarea intrării în vigoare a prevederilor legale privind pensionarea anticipată a magistraților.

În acest context, Parlamentul României, în acord cu instituțiile relevante din sistemul judiciar, trebuie să identifice rapid soluții reale și pe termen lung pentru evitarea dezastrului ce se prefigurează asupra funcționării sistemul de justiție începând cu data de 01.01.2020, pentru când a fost amânată intrarea în vigoare a dispozițiilor legale vizate„, este specificat comunicat.

Pacienții spitalelor de psihiatrie din România sunt furați de personalul sanitar! Cazul din Brașov cu un prejudiciu estimat de jumătate de milion de euro

Articolul precedent

Ședința în plen a Senatului de astăzi ar putea aduce noul președinte al camerei. Află care sunt propunerile grupurilor parlamentare și procedura de numire

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual