sursa foto: stirescu.ro
Din practicăSpot

Nemții riscă până la doi ani de închisoare pentru „upskirting” (pozele făcute pe sub fustă) – Parlamentul a adoptat proiectul de lege

0

Fenomenul de „upskirting”, ce reprezintă realizarea de fotografii pe sub fustele femeilor fără consimțământul acestora, va fi pedepsit prin lege în Germania, după ce Parlamentul a adoptat vineri, 03 iulie, proietul, potrivit Deutsche Welle (DW). Totodată, conform aceleiaşi legi, va fi ilegal să se fotografieze sau să se filmeze persoanele care au fost ucise în accidente.

Până în acest moment, practica upskirtingului era considerată infracţiune penală doar în momentul în care contravenientul atingea sau hărţuia victima. „Fotografierea unei femei pe sub fustă sau în decolteu este o încălcare umilitoare şi nejustificată a vieţii private”, a declarat ministrul german al justiţiei, Christine Lambrecht.

În 2017, o femeie din Rusia a ales să protesteze fenomenul de „upskirting” prin ridicarea de bunăvoie a fustei, în faţa persoanelor care circulau prin staţiile de metrou. Acest fenomen era destul de răspândit în Rusia, fiind o formă de hărțuire și abuz prin care străinii le fac poze femeilor, pe ascuns, sub fustă.

Situația ajuns în centrul atenţiei în ultimii ani în contextul în care aparatele de fotografiat şi de filmat au devenit tot mai mici datorită tehnologiei moderne, iar dispozitivele sunt uneori ascunse pe scări sau în lifturi. Fotografiile făcute fără consimţământ erau, deseori, vândute online sau distribuite pe forumuri.

Conform noii legislaţii adoptate în camera inferioară a parlamentului, Bundestag, fapta poate fi sancţionată cu o amendă sau cu o pedeapsă cu închisoarea de până la doi ani.

În luna ianuarie a anului trecut, Parlamentul britanic a adoptat un proiect de lege care vizează pedepsirea cu doi ani de închisoare a celor care realizează fotografii pe sub fustele femeilor, iar, în aprilie 2019, a devenit, în mod oficial, o infracțiune pedepsită prin lege în Anglia și Țara Galilor.

Conform art. 26 din Constituția României, orice persoană are dreptul la viaţa intimă, familială şi privată. Totodată, articolul 58 din Noul Cod Civil reglementează, fără a face o enumerare exhaustivă, drepturile protejate de lege pentru orice persoană, anume: dreptul la viață, la sănătate, la integritate fizică și psihică, la demnitate, la propria imagine, la respectarea vieții private. 

Este nevoie de „un nou guvern pentru o nouă etapă, o nouă cale” – justifică Macron demisia lui Edouard Philippe. Noul premier desemnat – Jean Castex

Articolul precedent

Președintele Curții Constituționale: Măsurile care vizează restrângerea drepturilor trebuie luate prin lege

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică