sursa foto: Shutterstock/ 3D generator
FactualSpot

Negocieri tripartite cu doar doi participanți. China refuză să participe la discuții privind controlul armelor cu SUA și Rusia

0

Oficialii SUA și Rusia au stabilit o întâlnire cu scopul de a negocia dezarmarea nucleară pe 22 iunie la Viena, însă China refuză să participe la negocieri, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, informează dpa, citată de Agerpres.

Statele Unite sperau ca Rusia să convingă China să se ralieze negocierilor cu privire la limitarea stocurilor de arme nucleare pentru cele trei ţări, însă purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, a afirmat că Beijingul a declarat anterior că nu se va ralia negocierilor trilaterale: „Noi am notificat că SUA au tot abordat China în această problemă… care oricum a fost creată” cu intenţia de a abate atenţia de la responsabilitatea lor.

Afirmaţiile Casei Albe potrivit cărora doreşte să negocieze cu bună credinţă „par extrem de ridicole şi chiar suprarealiste”, a adăugat purtătorul de cuvânt, în condițiile în care SUA s-au retras în ultimii ani din mai multe tratate internaţionale încheiate cu privire la controlul armelor, cum ar fi: Tratatul privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune (Tratatul INF) şi acordul privind programul nuclear al Iranului, dorind acum să încheie, în schimb, un acord trilateral cu Rusia şi China.

„TNP rămâne cheia de boltă a regimului de neproliferare nucleară şi temelia pentru continuarea dezarmării nucleare şi de utilizare paşnică a energiei nucleare”, a arătat Consiliul se Securitate, în cadrul unei reuniuni de la începutul acestui an. „Punerea sa în aplicare completă este necesară”, precum şi de a se ajunge la „aderarea generală” la acest tratat. Tratatului de neproliferare nucleară a fost semnat în 1968 şi a intrat în vigoare, după ratificare, la 5 martie 1970.

Consiliul de Securitate este compus din cinci membri permanenţi (China, Federaţia Rusă, Franţa, Marea Britanie şi SUA) şi zece membrii nepermanenţi, dintre care cinci sunt aleşi în fiecare an de Adunarea Generală. Consiliul de Securitate al ONU are ca responsabilitate fundamentală menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, prin soluţionarea paşnică a disputelor şi prin întreprinderea de acţiuni împotriva ameninţărilor la adresa păcii şi securităţii internaţionale şi a actelor de agresiune.

#DosarulColectiv –> În jur de 200 de pompieri vor fi audiați în ancheta deschisă ca urmare a apariției unei filmări de la incendiu

Articolul precedent

Definiția rasismului, modificată de Dicţionarul american Merriam-Webster la sugestia unei tinere de culoare

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual