sursa: newsweek.ro
FactualSpot

Neconstituționalitatea legii privind repatrierea rezervei de aur a României va fi analizată de CCR pe 26 iunie.

0

Obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor legii votate de Parlament, prin care rezerva de aur a BNR trebuia repatriată de la Londra, a fost amânată de judecătorii Curții Constituționale pentru a fi dezbătută în data de 26 iunie 2019.

Obiecția formulată de un grup de deputați aparținând Grupurilor parlamentare PNL și USR vizează mai exact Legea pentru modificarea art.30 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României.

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, pe data de 24 aprilie a acestui an, a fost inițiat de parlamentarii social-democrați Liviu Dragnea și Șerban Nicolae.

Textul normativ votat de deputați propune ca BNR să urmărească menținerea rezervelor internaționale la un nivel adecvat tranzacțiilor externe ale României.

Potrivit proiectului, „Banca Naţională a României, respectând regulile generale privind lichiditatea şi riscul specific activelor externe, stabileşte şi menţine rezerve internaţionale, în astfel de condiţii încât să poată determina periodic mărimea lor exactă, rezerve alcătuite cumulativ ori selectiv” din mai multe elemente, între care aur deţinut în tezaur în ţară.

„Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României prezintă Parlamentului şi Guvernului, de îndată, dar nu mai târziu de 20 de zile, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei”, arată proiectul legislativ.

Proiectul de lege prevede că din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice. Depozitele astfel constituite nu ar putea depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă.

Klaus Iohannis propune un pact politic pentru România europeană

Articolul precedent

„De ce merge Clujul?” un podcast despre inovarea unui oraș european

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual