sursa foto: bbc.com
FactualSpot

Nava cu oi care s-a răsturnat în Portul Midia a fost adusă la cheu. Oile moarte vor fi incinerate

0

Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, care s-a răsturnat pe 24 noiembrie în Portul Midia, a fost adusă marți seară la cheu. Firma care se ocupă de operațiuni a anunțat că de miercuri vor începe pregătirile pentru a scoate cadavrele din navă și a le transporta la un incinerator din Tulcea, conform informațiilor furnizate de Mediafax.

Șase remorchere au adus epava cu oi moarte scufundată în Portul Midia. Nava a fost stabilizată din lateral de două barje mari și a fost adusă în dana 10 din port. Din cele 14.600 de oi care se aflau pe vasul răsturnat la sfârșitul lunii noiembrie, în portul Midia, 180 au fost aduse la București, în ianuarie. Oile au fost preluate de o asociaţie pentru protecţia animalelor, iar pentru acestea a fost amenajat un sanctuar. 

Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, s-a răsturnat pe 24 noiembrie în Portul Midia. ONG-urile au acuzat autoritățile că nu s-au implicat în recuperarea animalelor, însă acestea au arătat că nu au putut acționa întrucât nu există o procedură pentru astfel de cazuri. În urma incidentului, mai multe organizaţii au protestat faţă de exportul de animale vii.

Operațiunile de extragere a animalelor vor fi făcute cu ajutorul unor mașini speciale și niciun muncitor nu va intra în contact direct cu animalele aflate în putrefacție. Oile moarte urmează apoi să fie transportate la un incinerator din Tulcea.

CUM PROTEJEAZĂ LEGEA ANIMALELE?

Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor arată, în art. 13 că „Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, din considerente privind protecția animalelor sau conservarea speciilor de animale existente pe teritoriul țării, poate impune anumite condiții, precum și limita sau interzice importul, exportul, tranzitul și comerțul cu animale, ținând cont de reglementările comunitare.”

De asemenea, art. 14 prevede obligații pentru transportatori, și anume: „de a transporta animalele în condiții corespunzătoare, în funcție de specie, sex, vârstă, categorie de producție, pentru a evita rănirea sau epuizarea fizică a acestora. Condițiile privind transportul animalelor se stabilesc prin ordin al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.”

Conform anexei privind mijloacele de transport, ce însoțește Regulamentul (CE) nr. 1/2005 al Consiliului din 22 decembrie 2004 privind protecția animalelor în timpul transportului și al operațiunilor conexe și de modificare a Directivelor 64/432/CEE și 93/119/CE și a Regulamentului (CE) nr. 1255/97: „Mijloacele de transport, containerele și accesoriile acestora sunt proiectate, construite, întreținute și utilizate astfel încât:

  • (a) să se evite rănirea și suferințele animalelor și să se asigure siguranța acestora;
  • (b) să protejeze animalele în condiții atmosferice nefavorabile, de temperaturi extreme și de modificările nefavorabile ale condițiilor meteorologice;
  • (c) să fie curățate și dezinfectate;
  • (d) să nu permită evadarea sau căderea animalelor și să poată rezista la stresul provocat de mișcările din timpul transportului;
  • (e) să asigure menținerea unei calități și cantități de aer adecvate speciilor transportate;
  • (f) să permită accesul la animale, pentru a se asigura îngrijirea și inspectarea acestora;
  • (g) să aibă podele cu suprafață antiderapantă;
  • (h) să aibă podele care să minimizeze riscul de scurgere a urinei sau a fecalelor;
  • (i) să dispună de mijloace de iluminare suficiente pentru inspectarea și îngrijirea animalelor în timpul transportului.”

Propunerea PNL pentru guvernare ar putea fi tot Ludovic Orban. Rareș Bogdan: „Tot ce face PNL pentru a reașeza țara, PSD blochează”

Articolul precedent

Ședința CSAT dezbate viitoarele măsuri de protecție împotriva coronavirusului

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual