sursa foto: ALAMY/ Marco McGinty
FactualSpot

NATO – reuniune de urgență, vineri, în urma deciziei SUA de a se retrage din tratatul Cer Deschis

0

NATO a convocat ambasadorii ţărilor membre, vineri, 22 mai, pentru o reuniune de urgenţă, după ce SUA și-a anunțat retragerea din tratatul internaţional „Cer Deschis” (Open Skies – din 24.03.1992), din cauza încălcării acestuia de către Rusia, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Reuniunea a fost convocată pentru vineri după-amiază” și vizează analizarea consecinţelor deciziei anunţate de preşedintele Donald Trump, potrivit unei surse diplomatice. Intenţia de a se retrage din tratatul internaţional Cer Deschis a fost anunțată joi, 21 mai, după șase luni în care SUA a realizat un proces de revizuire, în care a devenit evident că nu mai este în interesul Americii să rămână parte a tratatului Cer Deschis.

Decizia va intra în vigoare peste şase luni, iar motivul retragerii este acela că Rusia a încălcat de mai multe ori prevederile acordului. Pe de altă parte, Rusia a denunţat joi „lovitura” dată securităţii europene, după ce Statele Unite au anunţat că se retrag din tratat.

Semnat la Helsinki, în 1992, Tratatul Cer deschis a început să fie pus în aplicare la 1 ianuarie 2002. Documentul vizează creşterea transparenţei şi a încrederii între statele semnatare în domeniul activităţilor militare şi de control al armelor şi stabileşte un regim de survol liber al teritoriilor diferitelor state semnatare de către aeronave de observaţie neînarmate. La tratat au aderat 35 de ţări din Europa şi America de Nord, printre care și România.

Începe programul de testare gratuită pentru COVID-19 în Capitală. Unde și când se pot înscrie bucureștenii?

Articolul precedent

Ministerul Sănătății va pune în următoarele 2 luni, la dispoziția persoanelor defavorizate, câte 50 de măști de protecție

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual