sursa: mediafax.ro
FactualSpot

MUTAREA AMBASADEI ROMÂNIEI LA IERUSALIM: SELECȚIE CU CELE MAI IMPORTANTE REACȚII

0

Subiectul, deși nu reprezintă o actualitate în domeniul politic național, a creat o multitudine de opinii divergente în rândul liderilor politici. Mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a fost chiar unul din primele conflicte apărute între Klaus Iohannis și Guvernul Dăncilă.

Reacția președintelui Iohannis

Una din puținele constante ale statului român la nivel de politică externă, a fost până ieri, relația de încredere construită cu lumea arabă.

“Doamna premier a reușit să o pună pe butuci și pe asta. Pentru ce? Pentru nimic” a comentat ieri, președintele țării în cadrul unei conferințe de presă.

Președintele Iohannis a anunțat cu dezamăgire că trebuia să fie gazda unui dineu pentru Regele Iordaniei, Abdullah II al Iordaniei.

„Datorită diletantismului doamnei prim-ministru, ne-a stricat relaţia cu această zonă. Regele Iordaniei s-a simţit jignit de abordarea doamnei premier, la acel congres din America şi a contramandat vizita. Este o reală problemă pentru România.”

Poziția oficială a președintelui Klaus Iohannis față de situația problematică a României la nivel extern creată în urma declarațiilor făcute de Viorica Dăncilă în cadrul vizitei la Washington, a fost exprimată prin comunicatul transmis de Administrația Prezidențială:

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că, prin declarațiile susținute astăzi referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, Prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român. Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens.

Poziția Președintelui României cu privire la acest subiect a fost exprimată cu claritate în repetate rânduri și nu va fi reluată acum.

Decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfășoară în prezent și doar cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale. Decizia finală aparține Președintelui României, care este, potrivit Constituției, titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern.

Administrația Prezidențială nu a primit până în prezent analiza care a fost anunțată în repetate rânduri de Guvern.

Președintele Klaus Iohannis solicită, din nou, Guvernului și Prim-ministrului să manifeste responsabilitate în actul de guvernare.

Reacția fostului președinte, Traian Băsescu

Chiar și fostul președinte a vorbit despre vizita anulată a Regelui Iordaniei ca fiind primul semnal politic extrem de puternic. Acesta și-a exprimat critica în termeni duri la adresa doamnei premier prin intermediul rețelei de socialilzare Facebook.

“De azi, politica externă a României este dăncilizată şi riscă să devină nesemnificativă, pentru că se face în interesul strict al lui Dragnea şi nu în interesul ţării. Mare ticăloşie”

Traian Băsescu anunță, din poziția unui politician care susține, respectă, admiră și iubește Iasraelul și poporul său, că este contrariat de nesocotirea intereselor naționale de către președintele Camerei Deputaților și șefa Guvernului “pentru un zâmbet primit peste ocean”.

„Mizând pe faptul că e proastă, lobiştii americani au invitat-o pe Dăncilă la un eveniment de comemorare al Holocaustului. Crezând că e ocazia vieţii ei de a se manifesta pe pământ american, Dăncilă a recitat instrucţiunile primite de la Dragnea fără a înţelege efectul propriului discurs. A promis orice a crezut Dragnea că poate să-i impresioneze pozitiv audienţa în folos propriu, nesocotind grav poziţia unitară şi solidară a Uniunii Europene, dar şi politica externă echilibrată a României în Orientul Mijlociu. Anunţul precum că Guvernul României va muta Ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim a stârnit entuziasmul sălii, dar a aruncat pe Apa Sâmbetei 50 de ani de politică externă românească în Orientul Mijlociu” a scris fostul președinte.

Concluzia acestuia rămâne că, implicațiile anunțului sunt grave pentru că schimbă radical politica externă a României în Orientul Mijlociu și ne singularizează în interiorul Uniunii Europene prin nerespectarea rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Reacția PSD

PSD a reacționat cu un comunicat, transmis luni seară ca un răspuns la declarațiile critice ale Președintelui Klaus Iohannis.

„PSD condamnă afirmațiile recente ale președintelui Iohannis cu privire la poziția exprimată de prim-ministrul, Viorica Dăncilă, în legătură cu mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Toate atacurile prezidențiale pe acest subiect denotă un amatorism total al președintelui Iohannis în materie diplomatică și o deconectare completă de la interesele României pe plan extern. […]

Îi amintim președintelui Iohannis, că pe plan extern România a avut, în mai multe rânduri, poziții similare cu cele susținute de Israel sau în favoarea Israelului, fără ca acestea să fie considerate ca gesturi de ostilitate față de lumea arabă. De exemplu, în anul 2011, când Ministerul Afacerilor Externe era condus de un liberal (fost PDL), România nu a susținut inițiativa unilaterală de declarare a statului palestinian la Organizația Națiunilor Unite, fără ca această poziție a României să fie interpretată ca o ofensă adusă statelor arabe.

Dimpotrivă, România a încercat să cultive în permanență relații de bună înțelegere și respect reciproc atât cu Israelul, cât și cu statele arabe, fapt demonstrat și de deplasările externe ale premierului în aceste țări, care au urmărit întărirea relațiilor diplomatice și economice.[…]

Înainte de a critica poziția exprimată de PSD și de premierul Viorica Dăncilă în favoarea mutării Ambasadei României la Ierusalim, președintele Iohannis ar trebui să asigure un cadru instituțional adecvat pentru ca România să adopte o poziție clară față de acest subiect. Mai gravă decât orice decizie pe acest subiect este lipsa oricărei decizii, din care România nu ar avea nimic de câștigat în plan diplomatic și geostrategic”.

În același comunicat, PSD își îndreaptă critica și către susținătorii lui Iohannis, acuzându-l pe președintele PNL-ului, Ludovic Orban, că prin declarațiile iresponsabile în legătură cu acest subiect poate afecta grav relațiile dintre România și partenerii săi strategici cei mai importanți.

Aceștia fac apel la independența procurorilor, dorind să scoată în evidență atitudinea critică fară menajamente a domnului Ludovic Orban cu privire la clasarea dosarului privind plângerea penală depusă de acesta împotriva premierului.

“Dacă secția de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii ar avea o atitudine echidistantă față de partidele politice, atunci ar trebui să se sesizeze imediat pentru a apăra independența și reputația procurorilor DIICOT față de atacul inconștient al președintelui PNL”.

Reacția PNL

După ședința Biroului Executiv al Partidului Național Liberal, Ludovic Orban a anunțat că partidul său cere demisia premierului Viorica Dăncilă. Ca un semn de mustrare, acesta dorește să îi readucă aminte doamei prim-ministru că declarațiile dumneaei nu sunt în calitate de persoană particulară, ci în calitate de premier al țării care deține președinția Consiliului UE, motiv pentru care imaginea României va fi profund afectată la nivelul UE.

„Solicităm demisia premierului Viorica Vasilica Dăncilă după noua gafă monumentală comisă în vizita particulară pe care a efectuat-o în SUA. Declaraţia făcută de prmier generează noi consecinţe negative asupra relaţiilor internaţionale ale României. De câteva luni există o echipă care se bate pentru ca România să obţină statutul de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU. Declaraţia dnei Dăncilă aruncă în aer eforturile diplomaţiei româneşti pentru a obţine această poziţie onorantă pentru România”

Orban crede că aceste consecințe  ar fi putut fi evitate dacă DIICOT ar fi făcut cu adevărat o cercetare cu privire la contextul adoptării și anunțării publice a memorandumului. Critica la adresa DIICOT vine după ce procurorii au clasat dosarul de înaltă trădare, divulgare a secretului care periclitează securitatea națională și de uzurpare a funcției, deschis în urma plângerii penale formulate de liderul PNL, împotriva Vioricăi Dăncilă.

Faptul că nu vor mai fi semnate trei acorduri între România și Iordania pe justiție, sănătate și educație a fost semnalat de către prim-videpreședintele PNL, Raluca Turcan pe platforma Facebook.

„România a ajuns o RUŞINE pe plan internaţional din cauza gafelor unui premier diletant. Aceeaşi vină o are şi ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, care a tolerat şi tolerează în continuare greşelile de politică externă ale premierului. Viorica Dăncilă trebuie să-şi de demisia imediat”

Reacția PLUS

Liderul PLUS, Dacian Cioloș, este de părere că România ar trebui să se întoarcă la rolul de mediator neutru între actorii din Orientul Mijlociu și să pună mai presus de orice interesele pe termen lung ale țării.

„Ca membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, România exercită în acest moment preşedinţia Consiliului UE. Din această poziţie, în dispreţ faţă de politica externă comună a UE, România decide fără nicio consultare prealabilă să aibă o poziţie disonantă faţă de partenerii europeni. E o dovadă cât se poate de clară a ipocriziei din discursul PSD, care clamează o pseudo-independenţă faţă de interesele europene în beneficiul României, când, de fapt, acţionează fără scrupule în favoarea unor interese private şi necunoscute publicului românesc”, a declarat acesta, potrivit unui comunicat transmis de formaţiunea PLUS.

Reacția președintelui PSD, Liviu Dragnea

Nu este nicio surpriză că președintele PSD-ului, Liviu Dragnea, este unul dintre susținătorii mutării ambasadei României în Ierusalim. În apărarea premierului, Dragnea declară că punctul de vedere exprimat de Dăncilă la Washington reprezintă chiar punctul de vedere al Guvernului pe care el l-a susținut întotdeauna.

„Subiectul mutării ambasadei este un subiect care trebuie finalizat ca şi discuţie şi ca decizie în rândul decidenţilor din statul român. Eu mi-am exprimat primul susţinerea pentru mutarea ambasadei la Ierusalim. Decizia administrativă sau oficială nu este nici la mine, nici la preşedintele Senatului, nici la Parlament. În schimb, cred că într-un timp rezonabil, poate mai scurt, în CSAT trebuie abordat acest subiect, analizat şi prezentată o decizie”

Pentru întrebarea referitoare la ce are România de câștigat prin mutarea ambasadei, Dragnea a oferit următorul răspuns: „România câştigă o relaţie mai bună cu Israelul. Sunt momente în istoria oricărei ţări când are nevoie de sprijin. Este un potenţial foarte mare de dezvoltare între România şi Israel, sunt 500.000 de români cetăţeni israelieni care trăiesc acolo, sunt foarte multe investiţii care se pot aduce în România. România nu are de pierdut, ar avea de câştigat. Este punctul meu de vedere pe care îl susţin fără niciun fel de ezitare”.

Reacția primului-ministru, Viorica Dăncilă

Dezamăgită de modul în care președintele s-a exprimat la adresa sa, Viorica Dăncilă se apără precizând că discursul ei a fost formulat corect, exprimându-și o simplă opinie personală asupra deciziei de mutare a ambasadei. Pentru faptul că a menționat că trebuie să îndeplinim toți pașii constituționali, consideră că nu a greșit cu nimic prin declarațiile de la Washington și că România ar fi mult mai respectată dacă ar exista tăria și demnitatea de a ne exprima punctul de vedere.

„Sper ca preşedintele României să pună în balanţă şi se ia decizia cea mai bună pentru ţara noastră. Să nu uităm că Statele Unite sunt partenerul strategic care asigură securitatea României, că există o legătură foarte mare între Israel şi Statele Unite şi m-aş bucura foarte mult dacă România ar face parte din acest trio: Statele Unite, Israel, România. Cred că pentru noi ar fi o oportunitate şi dincolo de bătălia politică, dincolo de declaraţii, trebuie să facem ceea ce este bine pentru România, să nu gândim din punct de vedere personal, să gândim din punct de vedere al ţării noastre, care are nevoie de anumite decizii care să o aducă în prim plan, care are nevoie de susţinere şi care are nevoie de parteneri strategici foarte puternici. Eu sper ca preşedintele României să ia în calcul toate aceste lucruri şi să ia o decizie în acest sens. (…) Aş vrea să am o discuţie cu domnul preşedinte.

Reacțiile unor formatori de opinie

După declarațiile doamnei prim-ministru în cadrul Conferinței Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), Cristian Tudor Popescu a făcut publice criticile aduse pe tema mutării ambasadei.

“Declarația din America a doamnei Dăncila începe cu o fractură logică deschisă” susține C.T. Popescu. Având în vedere că doamna premier anunță că va muta ambasada după finalizarea raportului tehnic de către Ministerul Afacerilor Externe, rezultă din punct de vedere logic că raportul poate să conducă și la ideea neschimbării ambasadei. C.T. Popescu insistă asupra perceperii modalității de funcționare a unui raport tehnic, ce poate să indice, finalmente, una din cele două posibilități: mutarea sau menținerea sediului.

“Doamna spune că îndată ce se finalizaează raportul, mutăm ambasada; atunci de ce s-a mai făcut această cercetare tehnică, de vreme ce doamna vrea să mute oricum amabasada cu tot Guvernul ei? Deci absurditatea perfecta!”

Jurnalistul Moise Guran a vorbit despre situația controversată în cadrul emisiunii radio Biziday.

“Nimeni, nici chiar doamna Dăncilă nu poate susține cu argumente că a știut ce a făcut atunci când a proclamat din nou decizia/opinie de a muta ambasada României la Ierusalim. Această doamnă e precum fetița cu chibriturile, doar că cine a trimis-o să vorbească despre orientul mijlociu nu e la fel de nevinovat ca ea. Acolo e un butoi de pulbere, toată lumea știe, iar doamna Dăncilă nu e nici măcar doar un premier al României, este premierul țării care deține președenția UE exprimând o poziție diferită de cea a Uniunii.”

Reacții externe

În semn de protest după afirmațiile premierului român, Ministerul de Externe al Iordaniei a informat că, Majestatea sa Regele Abdullah II își anulează vizita în România care fusese programată să înceapă luni.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Maja Kocijancic, a declarat luni la conferința de presă zilnică, că poziția Uniunii Europene rămâne neschimbată. În ciuda insistențelor jurnaliștilor care au subliniat că o astefel de decizie are un ipact diplomatic, făcând referire la anularea vizitei din partea Regelui Iordaniei, Maja Kocijancic a apreciat că nu este rolul ei să comenteze aceste evoluții.

Un înalt responsabil palestinian, oficial al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Saeb Erkat a declarat : „Aceasta nu contribuie decât la eliminarea soluţiei a două state, singura cale spre pace şi stabilitate în întreaga regiune”.

DE CERTAT, NE CERTĂM, DAR DE MUTAT AMBASADA, O MUTĂM?

Articolul precedent

CCR amână pentru 9 aprilie pronunțarea deciziei privind inițiativa “Fără penali”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual