sursa: cugetliber.ro
FactualSpot

Moțiunea simplă împotriva lui Tudorel Toader a fost amânată

0

Moțiunea simplă împotriva ministrului justiției, Tudorel Toader, ce urma a fi dezbătută miercuri, în plenul Senatului, a fost amânată. Motivul pentru care a fost amânată atât dezbaterea cât și ședința Biroului Permanent de la Senat, a fost lipsa cvorumului.

Moțiunea simplă inițiată de membrii PNL și USR a fost denumită “Justiția- victimă sigură în mâinile lui Toader”. Tensiunile care au cauzat luarea unei astfel de măsuri, au apărut ca urmare a refuzului lui Tudorel Toader de a prezenta ordonanțele de urgență care ar schimba Codurile Penale.

În cele ce urmează, puteți vedea câteva pasaje relevante din moțiunea simplă adresată ministrului justiției, Tudorel Toader, membrilor Senatului și Domnului Președinte al Senatului :

“Greșeala este omenească, dar a persista în greșeală reprezintă o conduită de neacceptat pentru funcția pe care o dețineți. Iată de ce grupurile parlamentare ale PNL și USR vă solicită încetarea de urgență a imixtiunii în înfăptuirea justiției, care, potrivit art.126 alin.(1) din Constituția României, republicată, se realizează doar prin Înalta Curte de Casație și Justiție și prin celelalte instanțe judecătorești.

Vă reamintim ca sloganul de guvernare propus de ctre PSD-ALDE a fost “Justiție în slujba cetățeanului”, iar dumneavoastră, domnule ministru, v-ați raliat la aceasta în teorie. V-ați asumat multe atunci și am vrut să credem că, după experiența cu Florin Iordache la Justiție, cunoscut ca ministrul “Altă întrebare?”, și după scandalul Ordonanței 13, România a depășit la capitolul Justiție tot ce poate fi mai rău, mai viciat, mai cotraproductiv. Până acum, nu ați făcut decât să denaturați justiția.

Programul de guvernare votat cu ocazia învestirii guvernului nu conține nicio măsură care să presupună modificarea radicală a Codului penal și a Codului de procedura penală. Dompotrivă, prin programul de guvernare, în baza căruia se exercită actualul mandat al Executivului, a fost asumată respectarea recomandaărilor Comisiei Europene în cadrul Mecansimului de Cooperare și Verificare (MCV) […]

Domnule Toader, arătați-ne că măcar o dată în cariera dumneavoastră de ministru, sunteți demn de această funcție! Asumați-vă obligația de a transpune întocmai și în totalitate în legislația națională prevederile conținute de recomandarea pe care o va emite Comisia de la Veneția! A rămas singura dumneavoastră șansă de a mai continua în fruntea Ministerului Justiției. Iată de ce vă revine sarcina imperioasă de a vă lua CHIAR ACUM angajamentul că nu vă veți abate cu nicio virgulă de la ceea ce vor spune experții Comisiei de la Veneția.”

Moțiunea conține de asemenea întrebari  și reproșuri la adresa ministrului Toader despre o varietate de obligații nerespectate pe parcusul mandatului dumnealui până în prezent, cum ar fi nerespectarea calendarului de măsuri pentru soluționarea supraaglomerării penitenciarelor sau neefectuarea transpunerii în legisșația națională a 21 de Directive europene. Puteți găsi conținutul integral al moțiunii simple aici.

Efectele acestei moțiuni

În fapt, moțiunea împotriva ministrului justiției, nu va putea produce un efect în sensul în care Guvernul ar fi obligat să facă o remaniere astfel încât Tudorel Toader să fie înlocuit. Această moțiune simplă are doar un efect politic, nefiind o moțiune de cenzură.

Pentru o mai bună întelegere a condițiilor și efectelor pe care le produc cele două tipuri de moțiuni (simplă și de cenzură), puteți consulta articolul “Moțiunea de cenzură vs moțiunea simplă”.

Moțiunea de cenzură vs moțiunea simplă. Scurte explicații

Articolul precedent

#DosarulRevoluției –> Ion Iliescu trimis în judecată pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual