sursa: http://cetateanul.net
Factual

Moțiunea de cenzură a PSD a eșuat, doar 226 parlamentari au fost prezenți din 233 necesari

0

Plenul Parlamentului s-a reunit astăzi , în ultima zi a sesiunii extraordinare, pentru a se dezbate și vota moțiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului Orban.

Moțiunea a fost depusă de Partidul Social Democrat(PSD) pe 17 august și semnată de 205 senatori și deputați. Membrii partidului social democrat afirmă că Guvernul a eșuat în gestionarea situației generate de coronavirus, un capitol al moțiunii numindu-se „chermezele PNL în vreme de pandemie”.

Ca moțiunea de cenzură să treacă este necesar să se întrunească cvorumul de ședință de 233 de parlamentari. Însă doar 226 de parlamentari au fost prezenți în sală. Numărul minim necesar pentru întrunirea cvorumului reprezintă cel puțin jumătate plus unu din membrii  prezenți care compun cele două Camere ale Parlamentului, iar decizia se adoptă cu condiția exprimării într-un sens a jumătate plus unu voturi din numărul total al membrilor parlamentari de 465.

Dacă moțiunea de cenzură ar fi fost adoptată, Guvernul era demis, iar un nou Guvern ar fi trebui numit. În momentul retragerii încrederii Guvernului prin adoptarea moțiunii, actualul Guvern este considerat interimar până la depunerea jurământului de către noii membri numiți. În perioada interimatului, Guvernul nu poate să emită ordonanțe sau ordonanțe de urgență și nici nu poate înainta proiecte legislative către Parlament.

Premierul Orban a declarat că moțiunea reprezintă un „act de iresponsabilitate”, pe care el l-ar compara cu o „poţiune de cianură” și că „trebuie așteptată decizia Curții Constituționale” privind legalitatea depunerii moțiunii.

Inițial ședință trebuia începută la ora 14:00, dar a fost suspendată o oră urmând la 15:30 să înceapă cu un apel nominal. Despre apelul nominal, Marcel Ciolacu a precizat că “La ora 15,30, începând cu senatorii şi urmând cu deputaţii neafiliaţi se începe prezenţa nominală astfel încât să respectăm normele impuse de lege: la ora 15,45 – grupul parlamentar PMP, am înţeles că doar liderul o să fie prezent, deci sunt suficiente cinci minute; la ora 15,50 – grupul parlamentar al minorităţilor, timp de 10 minute; la ora 16,00 – grupul parlamentar Pro Europa; grupul parlamentar UDMR – la ora 16,15; grupul parlamentar USR – la ora 16,30 şi am înţeles că participă numai liderul de grup; la ora 16,35 – parlamentarii PNL Cameră şi Senat, am înţeles că participă numai liderii de grup; la ora 16,40, dacă mai este nevoie, grupul parlamentar PSD. Deci am început furtunos cu o pauză de o oră, toată lumea la grupurile parlamentare”.

După apelul nominal, s-a făcut prezența celor din sală, rezultând în faptul că cvorumul de ședință nu a putut fi întocmit.Astfel moțiunea nu a putut fi dezbătută.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat că s-au înregistrat doar 226 de parlamentari prezenți din cei 233 necesari, astfel încât a fost declarată închisă ședința plenului reunit.

Personalul din învățământ se va putea testa gratuit. Elevii cu semne de infecţie respiratorie pot fi testați

Articolul precedent

Părinții nu vor mai fi nevoiți să semneze declarația pe proprie răspundere de la începutul școlii

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual