sursa foto: weric.info
FactualSpot

Moș Crăciun infractor. Câte infracțiuni comite Moșul?

0

An de an, Moș Crăciun este lăudat că aduce cadouri și bucură 2 miliarde de copii din întreaga lume, cu toții ne bucurăm de venirea iernii și de perioada sărbătorilor, dar s-a gândit cineva vreodată că faptele Moșului ar putea fi considerate infracțiuni?

1. „He’s making a list, he’s checking it twice” – but this could be harassment

În primul rând, pe tot parcursul anului, el urmărește comportamentul copiilor pentru a vedea dacă aceștia sunt „naughty” sau „nice”, faptă ce ar putea fi încadrată la infracțiunea de hărțuire, așa cum arată și Codul Penal Român, la art. 208. Așadar, potrivit legii române, fapta Moșului care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.

2. „He’s gonna find out who’s naughty or nice” – isn’t that a type of discrimination?

Când ajungem în momentul stabilirii cine primește sau nu cadouri, simplul fapt că Moș Crăciun dă cadouri în funcție de cumințenie ar putea fi considerat discriminatoriu de unii copii, însă Constituția României îi contrazice, în art. 4, alin. 2: „România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială.”

Principiul interzicerii discriminării este reglementat și la nivel european, în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, la art. 14: „Exercitarea drepturilor şi libertăţilor recunoscute de prezenta Convenţie trebuie să fie asigurată fără nicio deosebire bazată, în special, pe sex, rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine naţională sau socială, apartenenţă la o minoritate naţională, avere, naştere sau orice altă situaţie.” Prin urmare, putem deduce că Moșul nu încalcă niciunul dintre criteriile de discriminare prevăzute de legislația din România sau de cea europeană.

Însă credem că spiridușii, mai nou, pe lângă ajutorul acordat la pregătirea cadourilor, îl ajută pe Moș Crăciun la prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR (Regulamentul General privind Protecția Datelor) pentru a nu risca vreo amendă de la Autoritățile de Supraveghere a Prelucrării Datelor.

3. „He sees you when you’re sleeping he knows when you’re awake” – mmm….okey?

Pe lângă faptul că verifică modul în care s-au comportat copiii pe tot parcursul anului, Moșul e lângă tine în orice moment. Nu, pe bune, în orice moment. Adică din moment ce te verifică și când dormi, poți să spui adio la orice urmă de intimitate.

Conform art. 26 din Constituția României, orice persoană are dreptul la viaţa intimă, familială şi privată. Totodată, articolul 58 din Noul Cod Civil reglementează, fără a face o enumerare exhaustivă, drepturile protejate de lege pentru orice persoană, anume: dreptul la viață, la sănătate, la integritate fizică și psihică, la demnitate, la propria imagine, la respectarea vieții private. 

4. „There’s something stuck up in the chimney and I don’t know what it is” – maybe burglary?

Totodată, dacă ne gândim la momentul în care Moșul împarte efectiv cadourile, putem observa că el intră în casele oamenilor pe horn, fără acordul locatarilor, acesta reprezentând, astfel, elementul material al infracțiunii de violare de domiciliu.

Aceasta este incriminată în art. 224 din Codul Penal, care arată că „Pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuință, încăpere, dependință sau loc împrejmuit ținând de acestea, fără consimțământul persoanei care le folosește, ori refuzul de a le părăsi la cererea acesteia se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.” 

Având în vedere faptul că Moș Crăciun intră într-o încăpere fără consimțământ, în timpul nopții, acesta riscă pedeapsa prevăzută în alin. 2 al aceluiași articol: „În cazul în care fapta este săvârșită de o persoană înarmată, în timpul nopții ori prin folosire de calități mincinoase, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.”

Cum alin. 3 arată că acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, acest fapt nu poate să însemne decât că, până în acest moment, lumea a fost mulțumită cu ce a primit sub brăduț.

Sperăm că și în acest an lumea este suficient de fericită încât să nu-i facă Moșului vreo plângere penală.

Redacția PeROL.ro vă urează Crăciun Fericit!

Care sunt procurorii înscriși în cursa pentru șefia marilor Parchete? Când și cum va fi realizată selecția

Articolul precedent

Olanda – prima țară fără câini vagabonzi. Gratuitatea sterilizării și Poliția câinilor, printre măsurile adoptate

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual