sursa foto: cotidianul.ro
FactualSpot

Modificările aduse la legea alegerilor parlamentare în ședință de urgență la Camera Deputaților

0

Propunerea legislativă care vizează desfășurarea alegerilor parlamentare în contextul pandemic a ajuns în forul decizional din Camera Deputaților.

Camera Deputaților se întrunește luni într-o ședință convocată în regim de urgență pentru a vota modificările aduse la legea alegerilor parlamentare.

Cele mai importante modificări prevăd asigurarea prelungirii duratei votării până la ora 23.59 de la ora 21.00 și modificarea numărului de susținători necesar depunerii listelor de candidaturi ale partidului la Biroul Electoral Central de la 1% la 0,5% din numărul total de alegători înscriși în Registrul electoral de la nivel național.

Mai mult, actul normativ modificat prevede că pe listele electorale suplimentare utilizate în secţiile de votare din străinătate vor fi trecute, de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, persoanele care se prezintă la vot la secţiile organizate în străinătate şi care fac dovada că au domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

Proiectul inițiat de Benedek Zacharie – deputat UDMR; Drulă Cătălin – deputat USR; Paşcan Emil-Marius – deputat PMP; Roman Florin-Claudiu – deputat PNL; Simonis Alfred – Robert – deputat PSD; Vosganian Varujan – deputat ALDE a fost adoptat miercurea trecută de Senat, cu 123 de voturi pentru și 3 împotrivă.

Bogdan Matei, membru al Partidului Social Democrat, a declarat în cadrul dezbaterilor din plen că desfășurarea alegrilor parlamentare poate avea loc „numai dacă se iau cu celeritate măsuri organizatorice care să asigure buna funcţionare a administraţiei electorale, facilitarea colectării semnăturilor de susţinere şi a candidaturilor şi creşterea accesului la vot în ţară şi în străinătate”.

Astfel, se preconizează că la alegerile parlamentare, primarii se vor asigura de dezinfecția localurilor unde se va desfășura votul și respectarea normelor de protecție sanitară.

De asemenea, Radu Mihail,  reprezentant al USR din Senatul României, a cerut prelungirea votului din diaspora pe durata a două zile, amendament care nu a fost inclus în propunerea legislativă.

Grupul de comunicare strategică anunță 692 de cazuri noi de COVID-19. În România sunt, în total, 104.187 de infectări

Articolul precedent

Încă 30 de zile în regim de stare de alertă. Ce reguli au fost impuse pentru cei care vor merge la vot?

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual