sursa: .kreston.ro
Din practicăSpot

Modificare legislativă: angajatorii datorează CAS pentru zilieri

0

Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 26/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative s-a intituit, începând cu veniturile aferente lunii mai 2019, obligația achitării CAS-ului pentru zilieri.

Până acum, pentru zilieri, angajatorii datorau numai impozitul pe venit, fiind scutiți de contribuțiile sociale.

Prin modificările aduse Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfăsurate de zilieri, s-a impus pentru angajator, obligația de a plăti CAS pentru zilieri.

Art. 9 alin. (1) Pentru veniturile realizate din activitatea prestată de zilieri se datorează contribuția de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, conferind zilierului calitatea de asigurat în sistemul public de pensii.
(2) Calculul, plata și declararea contribuției de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat pentru veniturile realizate din activitatea realizată de zilieri sunt în sarcina beneficiarului.
(3) Activitatea desfășurată în condițiile prezentei legi nu conferă zilierului calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate. Acesta se poate asigura opțional în sistemul public de sănătate potrivit prevederilor art. 180 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
(4) Activitatea desfășurată în condițiile prezentei legi nu conferă zilierului calitatea de asigurat în sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale.
(5) În situația producerii unui accident de muncă sau boală profesională beneficiarul este obligat să asigure plata cheltuielilor aferente îngrijirilor medicale necesare.”

Totodată, această ordonanță a mai adus o modificare importantă Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri. Astfel, “niciun zilier nu poate presta activități pentru același beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu excepția zilierilor care prestează activități în domeniul agriculturii, creșterii animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activități sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităților acreditate, precum și în domeniul viticol; în cazul acestora, perioada nu poate depăși 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.”

Tudorel Toader face dezvăluiri despre OUG-ul privind codurile penale

Articolul precedent

Curtea Constituțională a Turciei a decis cu privire la încălcarea drepturilor jurnaliștilor Kadri Gursel și Murak Aksoy de către regimul Erdogan

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică