sursa foto: presidency.ro
FactualSpot

Misiunea „Guvernul Orban”: analiza susținerii parlamentare după o primă rundă de negocieri

0

Prim-ministrul desemnat, Ludovic Orban, are potrivit prevederilor constituționale un termen de 10 zile de la desemnare pentru a se prezenta în fața Parlamentului alături de cabinetul miniștrilor format și împreună cu o propunere a programului de guvernare pentru a obține votul de încredere din partea a cel puțin 233 de parlamentari (majoritatea absolută a senatorilor și deputaților).

Cum va arăta structura Guvernului Orban

În viziunea sa, Ludovic Orban susține un proiect de restructurare amplă a aparatului guvernamental în urma căruia executivul să fie format din cel mult 16 ministere.

Din declarațiile realizate la B1Tv, Orban a dat de înțeles că va comasa ministerele Economiei, Enegriei și Turismului într-unul singur. De asemenea va urma o comasare a Ministerului Apelor și Pădurilor cu cel al Mediului. După modelul structurilor din cadrul Consiliului Uniunii Europene, Ludovic Orban urmărește unificarea între Ministerul Transporturilor și cel al Comunicațiilor. Cel mai probabil va comasa Ministerul Afacerilor Europene și, posibil, cel al Românilor de pretutindeni în Ministerul Afacerilor Externe. Discuțiile privitoare la soarta Ministerului Tineretului și Sportului sunt încă în derulare. „Suntem în an preolimpic, există o sensibilitate în zona de sport şi din cauza asta am acceptat o discuţie pe care să o am şi cu COSR, şi cu organizaţiile de tineret şi cu Consiliul naţional al tineretului” a anunțat Orban pentru B1TV.

Care este pulsul susținerii parlamentare după o primă rundă de negocieri

Desemnat prim-ministru de către Președintele României, Ludovic Orban a început negocierile cu grupurile parlamentare, mai precis doar cu cele care au susținut moțiunea de cenzură. Echipa de negociere este formată și din liderii grupurilor parlamentare ale PNL: Raluca Turcan, liderul deputaților liberali, și Florin Cîțu, liderul senatorilor.

Prima rundă de negocieri a debutat cu liderul Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, care s-a angajat ca cei 18 parlamentari ai formaţiunii să îl susţină la votul de investire. De asemenea, Orban are încredere că după primele discuții cu grupul minorităților naționale, se poate baza și pe votul acestora.

Orban a avut, deja, o întrevedere, miercuri, cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu din care reiese că votul parlamentarilor din partidul alianței liberalilor și democraților ar depinde de promisiunea de a menține secția specială de investigare a magistraților din cadrul Parchetului General.

Urmează ca astăzi să continue negocierile cu  echipa ALDE cât și cu UDMR. Liderul formațiunii, Kelemen Hunor a condiționat sprijinul pentru Guvernul Orban de încheierea unui acord scris în care să fie prevăzut clar că viitorul executiv nu va da ordonanțe de urgență în domeniul justiției sau în privința legilor electorale.

Negocierile cu USR au fost programate pentru vineri când se vor discuta condițiile deja anunțate de liderul Dan Barna: adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi, implementarea inițiativei ”fără penali” și desființarea Secției Speciale de anchetare a magistraților.

Este necesară participarea tuturor partenerilor pentru a garanta 100% investirea Guvernului. Parlamentarii Pro România ridică tensiunea votului

Exact ca la moțiunea de cenzură este necesară participarea tuturor partenerilor pentru a garanta 100% investirea Guvernului.„ a spus premierul desemnat, Ludovic Orban.

Victor Ponta, împreuna cu senatorul Adrian Țuțuianu s-au prezentat astăzi la prima întâlnire de negocieri a echipei PNL.  După scurta întrevedere, Ponta a declarat că Pro România nu va susține noul guvern.

A fost o discuție foarte scurtă, că nu avem foarte multe de discutat. Discuțiile nu puteau să avanseze în sensul că vom susține guvernul, pentru că noi nu susținem. Noi suntem un partid mic, dar avem un obiectiv mare și anume să apărărăm social-democrația din România.

Am spus că susținem să avem alegeri parlamentare anticipate, care să fie organizate odată cu alegerile locale sau la o săptămână după. Ar fi bine și pentru România să știm din mai cine are majoritate, cine conduce România în următorii patru ani” a spus liderul Pro România.

Ludovic Orban însă a declarat că are încredere ca până la final va putea obține susţinerea parlamentarilor de la Pro România.

„Suntem deschiși pentru o discuție privitoare la posibilitatea de organizare de alegeri anticipate. E necesar un acord politic prin care formațiunile politice care se înțeleg să dețină jumătate de Parlament astfel încât să avem garanție că nu aruncăm țara în criză fără să fim siguri că investirea succesivă a două Guverne va fi respinsă astfel încât să se creeze condițiile constituționale pentru anticipate. I-am readus aminte [lui Victor Ponta n.r.] că toate decziile noastre și declarațiile noastre publice au fost în sensul ăsta. Preferăm ca puterea să se întoarcă la popor pentru ca cetățenii să dea un Parlament legitim care să corespundă opțiunilor politice actuale ale populației care sunt diferite față de ponderea politică a partidelor în Parlament. Sunt și alte elemente în care am făcut pași înainte. A rămas să avem runda a doua, discuția decisivă. După cum au decurs discuțiile eu sunt optimist” au fost declarațiile liderului PNL după negocierile cu Pro România.

Fără voturile celor 32 de parlamentari de la ProRomânia, Guvernul Orban ar mai avea nevoie de susținerea a cel puțin 15 parlamentari independenți sau chiar social-democrați.

În situația în care unul dintre parteneri nu va veni la vot putem să continuăm negocierile individuale cu parlamentarii independeți, cu parlamentari care nu știm dacă au rămas sau n-au rămas în ALDE și de asemenea și cu parlamentari care încă sunt în PSD și înțeleg necesitatea investirii unui Guvern.” a mai declarat Ludovic Orban.

Până la prezentarea în fața Parlamentului, săptămâna viitoare, pentru a obține votul necesar investirii noului Guvern, Ludovic Orban plănuiește și o a doua rundă de negocieri cu liderii grupurilor Parlamentare.

Un pădurar din Maramureș a fost ucis de hoţii de lemne. Rareş Bogdan: „Susțin din toate puterile interzicerea tăierilor”

Articolul precedent

Liviu Dragnea vrea ca procesul în care cere contestarea noii conduceri PSD să ajungă în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual