sursa foto: just.ro
FactualSpot

Ministrul Justiției, în conferință cu ambasadorii statelor UE. Temele discutate: Parchetul European și raportul privind statul de drept

0

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a participat marți, 13 octombrie, la o întâlnire de lucru cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiției. Întâlnirea, care a avut loc în sistem de videoconferință, a fost organizată de Ambasada Germaniei la București, stat care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Printre temele de interes discutate s-au regăsit recentul Raport privind Statul de Drept la nivelul UE, Parchetul European, proiectele de modificare a legilor justiției, precum și liniile de acțiune prioritare pentru Ministerul Justiției.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, citat în comunicat, a menționat că: „Am discutat despre Raportul privind statul de drept (Rule of Law), Raportul MCV, Parchetul European (EPPO) și viziunea Ministerului privind legile justiției. Raportul Rule of Law este un instrument util pentru toate statele membre și de mare folos pentru cetățenii din Uniune. Interesul acestora este să beneficieze de standarde înalte și uniforme privind justiția și respectarea drepturilor omului. Este important ca, treptat, să eliminăm dublele monitorizări la nivel european și să existe un tratament egal între toate statele membre privind monitorizările pe statul de drept și justiție.”

Totodată, Predoiu a lăudat utilitatea acestui instrument și faptul că garantează că fondurile europene ajung la destinație fără a fi deturnate sau fraudate. Este important să veghem la interesele financiare ale UE, pentru că, în fapt, veghem la interesele financiare naționale ale cetățenilor și companiilor noastre de a beneficia de aceste fonduri în regim de legalitate, concurență loială, profesionalism și integritate din partea autorităților guvernamentale.

„România sprijină EPPO și suntem în avangarda construcției acestuia, cu un pachet consistent de sprijin, procurori europeni delegați, staff și unitate de suport. Sunt convins că vom fi printre primele state care încheie cu bine consultările. Proiectele legilor justiției vizează două obiective, unul, să ofere soluții de reparare a unor erori făcute în perioada 2017-2018, al doilea, să ofere o platformă generoasă de dezbatere și elaborare legislativă pentru modernizarea așezărilor legislative de bază ale sistemului judiciar. Ministerul Justiției și-a atins deja principalele obiective pentru 2020 și a construit o bună bază de lucru pentru perioada care urmează”, a mai declarat Ministrul Justiției, la finalul întâlnirii.

Rafila va candida la alegerile parlamentare din partea PSD. Anunțul făcut alături de liderul socialiștilor, Marcel Ciolacu

Articolul precedent

PSD face o nouă propunere legislativă: îngrădirea accesului la informația publică prin introducerea unei taxe. Autoritățile mai pot refuza în caz de rea-credință

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual