sursa foto: epochtimes-romania.com
FactualSpot

Ministrul Justiției, despre modificarea Codurilor Penale și audierile procurorilor pentru șefia marilor Parchete: Sunt câţiva ani de reconstrucţii în faţă în sistemul judiciar

0

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a vorbit despre importanța modificării codurilor penale, inclusă în programul de guvernare Orban 2.0: „Nu cred că greşesc dacă vorbesc de un şantier foarte extins pe toate planurile în ceea ce priveşte legislaţia.”

Predoiu a declarat, înaintea întâlnirilor cu reprezentanții Comisiei Europene privind raportul MCV, că modificarea codurilor penale este necesară, deoarece există zeci de decizii ale CCR neaplicate. O delegație a Comisiei Europene va sta în România în perioada 10-12.02.2020 pentru a face evaluări în domeniile vizate de Mecanismul de Verificare și Cooperare (MCV).

„Gândiţi-vă că în Parlament sunt 70 de propuneri de modificare a codurilor penal şi de procedură penală, decizii ale CCR care trebuie aplicate, prin modificări legislative, alte modificări respinse de CCR, aflate în diverse stadii de proceduri parlamentare. Nu cred că greşesc dacă vorbesc de un şantier foarte extins pe toate planurile în ceea ce priveşte legislaţia, e mult de lucru şi cu Parlamentul, e şi perioadă electorală. Sunt câţiva ani de reconstrucţii în faţă în sistemul judiciar, a declarat Predoiu, conform Mediafax.

Audierile CSM ale procurorilor pentru șefia marilor Parchete

Cu privire la propunerile lui Cătălin Predoiu pentru şefia DNA, DIICOT şi a Parchetului General, care sunt audiaţi marți, 11 februarie, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), acesta a arătat că sunt foarte buni.

De asemenea, întrebat dacă moțiunea de cenzură va afecta procedura numirii celor trei șefi din Parchetul de pe lângă instanța supremă, ministrul Justiției a răspuns: „Legea nu distinge în privința calității ministrului. În plus, este o politică publică începută înainte de moțiunea de cenzură. Propunerile au fost făcute înainte de moțiunea de cenzură. Sunt înaintate la CSM, sunt trei candidați foarte buni, am încredere în ei.

Propunerile vor fi trimise, după avizul consultativ al CSM, Președintelui României, care îi va numi în funcție pe cei 3 procurori propuși de către ministrul Justiției prin semnarea unui decret. Preşedintele României poate refuza, motivat, o singură dată, numirea în funcţiile de conducere ale parchetelor menționate.

Ce propune programul de Guvernare la Justiție?

Guvernul, propus de Orban pentru a doua oară, își propune să modifice Codurile penale, bazându-se pe „un proiect coerent și unitar elaborat de o comisie de specialiști în domeniu sub coordonarea Ministerului Justiției, la care reprezentanții CSM și ai organizațiilor profesionale ale magistraților, precum și ai profesiilor juridice să participe cu statut de membru.”

Pe termen scurt, în programul de guvernare se propune „constituirea a două grupuri de lucru extinse pentru modificarea Legilor justiției și a Codurilor penale. Acestea vor fi alcătuite din reprezentanți ai Ministerului Justiției, alături de care vor fi invitați reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, asociațiilor de magistrați, societății civile, Facultăților de drept și ai Parlamentului, care să analizeze și să evalueze impactul modificărilor legilor justiției și a codurilor penale.”

Cu privire la lupta anti-corupție, programul de guvernare arată că „dimensiunea preventivă din Strategia Națională Anticorupție are un rol esențial, iar Guvernul va concentra acțiunea sa pe aspectul prevenției în instituțiile guvernamentale”, iar, cu privire la DNA, programul indică faptul că „va sprijini constant activitatea Direcției Naționale Anticorupție, alocând resursele logistice, financiare și de resurse umane necesare.”

Poliția Română, cu ochii în patru chiar și în timpul liber. Criminal urmărit internațional, capturat la Sibiu

Articolul precedent

Studenţii spun nu rectorilor realeşi la infinit. ANOSR cere Preşedintelui Iohannis să nu promulge legea de modificare a educaţiei naţionale

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual