sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe
FactualSpot

Ministrul de Externe, somat să ia poziție față de evenimentele din Belarus

0

Trei organizații de tineret iau poziție față de evenimentele petrecute în Belarus, unde, în urma alegerilor prezidențiale fraudate, au fost stârnit proteste care au dus la violențe din partea statului.

Consiliul Tineretului din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Consiliul Național al Elevilor au declarat printr-un comunicat de presă că este solidar în lupta protestatarilor și “condamnă Guvernul din Belarus pentru fraudarea alegerilor prezidențiale, pentru arestarea protestatarilor pașnici și violența nemotivată a forțelor de ordine.”

Acestea îi cer Ministrului de Externe, Bogdan Auresc, “să militeze pentru protejarea societății civile deja puternic încercate, inclusiv prin adoptarea de sancțiuni față de cei vinovați pentru abuzurile constatate.”

În jur de 6.700 de persoane au fost arestate în urma protestelor din Belarus. Situația se declară a fi tragică, încât liderii opoziției au fost fie arestați, fie goniți din țară în urma amenințărilor din partea statului. Printre cei care au părăsit țara, se află și Svetlana Tikhanovskaya, candidata din partea opoziției, care a plecat în Lituania împreună cu familia în urma presiunilor din partea statului.

Uniunea Europeană a afirmat că alegerile prezidențiale au fost departe de a fi democratice, astfel încât scrutinul nu a fost “nici liber, nici echitabil.

Situația a escaladat și mai tare, deoarece dintre cei 6.700 de persoane arestate, două au murit, iar restul au fost abuzați sau bătuți.

O reuniune extraordinară a statelor Uniunii Europene este așteptată vineri după-amiază, a declarat reprezentantul diplomaţiei europene, Josep Borrell : “Voi convoca o reuniune extraordinară vineri după-amiază. Vom discuta chestiuni urgente şi vom aborda situaţia din Mediterana de Est, alegerile prezidenţiale din Belarus, precum şi evoluţia situaţiei din Liban.”

1.415 cazuri noi în ultimele 24 de ore. România a ajuns la totalul de 68.046 de infectări

Articolul precedent

Șantaj de aproape 200.000 de euro realizat cu ajutorul unui fost funcționar din cadrul Ministerului Afacerilor Interne

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual