sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe
FactualSpot

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu: pandemia COVID-19 reprezintă „O lecţie nu doar pentru state şi autorităţi, ci şi pentru fiecare dintre noi”

0

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, precizează că criza creată de pandemia COVID-19 reprezintă „o lecţie nu doar pentru state şi autorităţi, ci şi pentru fiecare dintre noi”, încurajându-i pe cetăţenii români care lucrează în străinătate să se informeze, să îşi cunoască drepturile şi să solicite respectarea lor.

De asemenea, „încurajez cetăţenii români să nu ezite să solicite asistenţă consulară”, a declarat Aurescu într-un interviu acordat AGERPRES. El îi îndeamnă pe românii care lucrează în străinătate să fie atenţi la prevederile contractelor pe care le semnează.

„Mesajul pe care l-aş transmite cetăţenilor români care merg să muncească în străinătate este cel pe care MAE l-a transmis încă de la începutul crizei şi îl reaminteşte cu fiecare ocazie, pe toate canalele de comunicare de care dispune: informarea temeinică anterior deplasării în străinătate în scopul desfăşurării de activităţi profesionale, consultarea inclusiv a informaţiilor publicate pe paginile de internet ale misiunii diplomatice şi/sau ale oficiilor consulare din statul de destinaţie şi acordarea unei atenţii sporite prevederilor contractelor de muncă ce ar urma să fie încheiate anterior deplasării în străinătate, în special în condiţiile specifice impuse de actuala criză COVID-19”, mai precizează ministrul de Externe.

Totodată, el a reamintit recomandările făcute de MAE cetăţenilor români aflaţi în străinătate şi care se confruntă cu situaţii dificile, inclusiv cazuri în care drepturile acestora nu sunt respectate, și anume să contacteze misiunea diplomatică sau oficiul consular cel mai apropiat pentru asistenţă şi îndrumare.

„Am subliniat deopotrivă că este important ca cetăţenii români ale căror drepturi sunt încălcate să sesizeze şi în mod direct autorităţile competente din statele unde îşi desfăşoară activitatea, având în vedere că acestea au atribuţii de control sau evaluare a legalităţii contractelor de muncă”, mai arată Aurescu.

În acest sens, el a făcut referire şi la atenţionările MAE, în funcţie de situaţia din fiecare ţară, dar şi la faptul că în luna aprilie a fost publicat pe site-ul ministerului şi pe site-urile tuturor misiunilor diplomatice ale României în state europene Ghidul lucrătorului român în străinătate, elaborat de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Importante funcții pentru conducerea CNCD și a Curții de Conturi au fost împărțite de parlamentari prin vot. Niculae Bădălău ar trebui să renunțe la apartenența politică PSD

Articolul precedent

Planul național de investiții și relansare economică – principalele măsuri presupun granturi nerambursabile pentru IMM-uri, finalizarea lucrărilor de infrastructură și sprijin pentru program flexibil de muncă

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual