sursa foto: playtech.ro
FactualSpot

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a deschis lucrările Forumului Tinerilor din cadrul Comunităţii Democraţiilor. A fost adoptată Declarația Tinerilor

0

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a deschis joi, 23 iulie, lucrările Forumului Tinerilor din cadrul Comunității Democrațiilor – Interconectarea tinerilor lideri din statele democratice, organizat de Ministerul român al Afacerilor Externe și Comunitatea Democrațiilor (CoD), în perioada 23-24 iulie 2020. România își exercită Președinția Comunității Democrațiilor în perioada 2019 – 2021.

Cu prilejul Forumului, a fost adoptată Declarația Tinerilor care este disponibilă aici: http://www.mae.ro/node/53209.

Redăm, în continuare, alocuțiunea ministrului afacerilor externe, Bogdan Aurescu, la deschiderea evenimentului

Îmi face o deosebită plăcere să vă urez bun venit astăzi la acest eveniment important și mult așteptat, Forumul Tinerilordin cadrul Comunității Democrațiilor.

Permiteți-mi să încep prin a mulțumi Secretarului General Thomas Garrett și echipei sale pentru sprijinul substanțial în organizarea acestui Forum, pe durata mandatului Președinției române a Comunității Democrațiilor.

Aș dori, de asemenea, să vă mulțumesc dumneavoastră, vorbitorilor, participanților și celor care ne privesc, pentru participare. Mă bucur că Forumul Tinerilor – „Interconectarea tinerilor lideri din statele democratice”,  oferă tinerilor oportunitatea de a dezbate subiecte actuale pentru Comunitate și societățile noastre. Discuțiile noastre sunt menite să ajungă la cât mai mulți tineri și să le ofere o sursă de inspirație, precum și o nouă platformă pentru a-și exprima opiniile, ideile inovatoare, dar și preocupările.

România a stabilit temele incluziunii și capacitarea tinerilor ca fiind prioritate pe parcursul mandatului său de Președinție a Comunității Democrațiilor.

Într-o notă personală, vă mărturisesc că, în calitate de profesor, subiectul pe care îl discutăm astăzi îmi este unul foarte apropiat, deoarece consider că tinerii sunt parteneri indispensabili care trebuie să fie implicați în toate dezbaterile și procesele de luare a deciziilor, pentru a răspunde provocărilor cu care ne confruntăm astăzi și pentru a construi o lume rezilientă pentru generațiile viitoare.

Dragi prieteni,

Am preluat Președinția Comunității Democrațiilor în septembrie anul trecut, fără a anticipa provocările globale ale pandemiei. Intenția noastră  fusese organizarea Forumului Tinerilor în marja celei de-a zecea Reuniuni Ministeriale a Comunității Democrațiilor, la București, având dorința de  a reuni reprezentanți ai tinerilor și lideri mondiali, pentru o dezbatere deschisă și constructivă. Din păcate, pandemia ne-a împiedicat să ne întâlnim fizic la București la sfârșitul lunii iunie, așa cum era planificat.

Cu toate acestea, există oportunități în orice situație dificilă. Forumul Tinerilor care începe astăzi este o dovadă că ideile au o viață proprie. Cuvintele pot parcurge distanțe uriașe și pot ajunge la un public numeros, chiar și fără prezență fizică. Acest lucru ne atrage atenția asupra rolului digitalizării în procesul democratic, acesta fiind și o altă prioritate a Președinției române la CoD.

La Conferința  Aniversară de marcare a 20 de ani de la Declarația de la Varșovia și de la înființarea Comunității Democrațiilor, pe care am avut plăcerea să o găzduiesc pe 26 iunie, lideri din 29 de țări ale Consiliului Guvernator al CoD au convenit asupra rolului important al tinerilor în apărarea și promovarea democrației.

Și într-adevăr, Declarația de la București, adoptată cu acea ocazie, prevede clar, citez: Democrațiile sunt cel mai bine echipate pentru a mobiliza și a facilita funcționarea tuturor elementelor societății, adaptarea la noi circumstanțe și maximizarea eforturilor comune incluzive, prin participarea deplină și semnificativă a tinerilor în luarea deciziilor.

Dragi prieteni,

Pandemia s-a transformat rapid dintr-o criză de sănătate publică într-una umanitară, socială și economică emergentă, cu potențiale riscuri pentru democrație. Cu toate acestea, așa cum a spus secretarul de stat Madeleine Albright, care ni s-a alăturat în cadrul recentei Conferințe aniversare din iunie, găzduite de România,: „Întrevăd lumina de la capătul tunelului: nimeni nu este singur! În toate zonele de pe glob, am văzut oameni care își unesc eforturile pentru drepturile lor. Acestea sunt elementele de bază ale progresului în centrul căruia se află democrația”.

Statele democratice trebuie să lucreze împreună pentru a oferi cele mai bune rezultate, iar astăzi, mai mult decât oricând, implicarea tinerilor – adică a dumneavoastră, ca lideri ai generației dumneavoastră -, este esențială pentru viitorul nostru comun. Problemele care au fost incluse, în ultimii ani, pe agenda ONU, cum ar fi schimbările climatice, securitatea cibernetică sau un nou regim pentru spațiul cosmic, vor fi probleme stringente ale societății în care veți trăi. Următorii pași ar trebui să ne permită crearea unui nou multilateralism pentru secolul XXI, nu numai mai eficient, ci și mai inovator și pragmatic.

Implicarea dvs. în aceste dezbateri orientate spre viitor, precum și prezența dumneavoastră în fruntea eforturilor normative legate de aceste subiecte sunt esențiale.

În acest sens, de-a lungul timpului au fost concepute mai multe mecanisme. De exemplu, avem la dispoziția noastră prima Rezoluție privind tineretul, pacea și securitatea (UNSCR 2250), adoptată de Consiliul de Securitate al ONU în 2015 sau cea adoptată de Consiliul de Securitate în urmă cu doar câteva zile, pe 14 iulie 2020. Acestea evidențiază importanța tinerilor ca agenți ai schimbării, pentru conservarea și promovarea păcii și securității, pentru consolidarea și menținerea păcii, precum și rolul important al participării depline, eficiente și semnificative a tinerilor la procesele de luare a deciziilor. Putem folosi, de asemenea, Strategia ONU pentru Tineret, al cărei scop este de a ghida întregul sistem ONU pentru a-i implica pe tineri în atingerea întregului lor potențial și pentru a-și apăra drepturile la nivel global, regional și național.

Cu toate acestea, sunt conștient de limitările acestor documente. Este clar că nu facem suficient. Tinerii ar trebui să fie mai mult implicați și susținuți în mod consecvent pentru a participa la dezbaterile și deciziile globale pe probleme care ne afectează pe toți. Trebuie să lucrăm împreună pentru a concepe politici eficiente pentru creșterea participării și pentru a utiliza din plin contribuția voastră la societate.

Având în vedere că aproape jumătate din populația Globului are sub 30 de ani, conform statisticilor internaționale, asigurarea participării semnificative a tinerilor la elaborarea politicilor este vitală pentru garanția funcționării și rezilienței democrațiilor.

În ceea ce ne privește, România recunoaște tinerii drept o resursă de importanță strategică. Oferirea căilor de implicare a tinerilor în toate aspectele vieții publice democratice rămâne o prioritate pe agenda Guvernului României.

Sunt foarte bucuros că Ioana Dospinescu este astăzi aici, reprezentând tineretul din România. Ea va vorbi despre acțiunile și proiectele sale la conducerea Asociației Tineretul ONU România, o organizație dedicată promovării valorilor ONU în rândul tinerei generații. Ioana a făcut parte, de asemenea, din delegația noastră națională la cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generale a ONU.

Salut adoptarea astăzi a Declarației Forumului Tinerilor (http://www.mae.ro/node/53209) și mulțumesc tuturor reprezentanților tinerilor pentru munca depusă.

 

Democrația este într-adevăr, un proces continuu, care necesită contribuția și sprijinul fiecărei generații.Consider că acesta este un apel nu numai pentru implicarea tinerilor, ci și pentru ca toate generațiile să fie deschise includerii tineretului în toate procesele democratice. Permiteți-mi să vă asigur că România va continua să promoveze deciziile dumneavoastră pe toată perioada Președinției sale a Comunității Democrațiilor și va pleda pentru includerea lor în mandatele viitoarelor președinții.

 

Dragi prieteni,

Astăzi și mâine, vom auzi povești impresionante despre participarea politică a tinerilor la procesele democratice de luare a deciziilor. Sesiunea pe tema activismului și guvernanței democratice va permite tinerilor factori de decizie să vorbească despre realizările lor, despre provocările cu care se confruntă pe parcursul tranziției de la statutul de activist la cel de reformator din interior al sistemului instituțional.

Mâine vom discuta despre modalități inovatoare de atingere a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Aștept cu nerăbdare intervenția de deschidere a colegei mele, ambasadorul Simona Miculescu, care ocupă funcția de Reprezentant al Secretarului General ONU și Șef al Biroului Onu de la Belgrad și care este, de asemenea, un susținător activ al tinerilor și al implicării acestora în viața publică.

Sunt optimist că aceste dezbateri vor avea ca rezultat idei valoroase pentru îmbunătățirea capacității statelor de a beneficia de entuziasmul și creativitatea tinerei generații.

Înainte de a încheia, doresc să reafirm convingerea pe care am exprimat-o la Conferința Aniversară a Comunității Democrațiilor din iunie, anume că democrația nu este întotdeauna un marș triumfal, ci un maraton. Un maraton de adaptabilitate, de rezistență și un angajament de a lucra împreună – un maraton pe care trebuie să îl câștigăm împreună. Trebuie să adaug astăzi că aportul tinerilor este esențial pentru a câștiga acest maraton.

Încă o dată – mulțumesc tuturor participanților la acest eveniment. Sper să vă vedem pe toți la următoarea sesiune a Forumului Tinerilor din cadrul Comunității Democrațiilor pe ​​care intenționăm să o organizăm în marja celei de-a 10-a reuniuni ministeriale a Comunității Democrațiilor, programate pentru anul viitor, la București.

Vă doresc succes și astept cu nerăbdare reacțiile și ideile voastre care să suscite o reflecție aprofundată!

Mulțumesc!

11 românce au fost arestate în Cipru, unde au fost aduse pentru încheierea unor căsătorii fictive. Interpol este în căutarea creierului rețelei

Articolul precedent

Pedepse penale pentru bugetari de lux. Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, a elaborat un nou regulament

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual