sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe
SpotVideo

Miniștrii Afacerilor Externe din România și Ungaria țin o conferință de presă pentru detensionarea relațiilor bilaterale: să creăm o relație modernă, de încredere și respect reciproc

0

Cu ocazia venirii în România a ministrului de externe al Ungariei, Szijjártó Péter, are loc o conferință de presă la București, împreună cu omologul său român, Bogdan Aurescu. Oficialul maghiar se află într-o vizită în România, în contextul tensionării relațiilor bilaterale, având întâlniri la București, Cluj-Napoca și Alba Iulia.

În cadrul conferinței de presă, ministrul de Afaceri Externe din România a declarat că: „România este interesată să ieșim din logica confruntării și să creăm o relație modernă, de încredere și respect reciproc. Facem apel la reținere, la discernământ. Orice declarații în această perioadă vor duce la deteriorarea relației bilaterale și nu ne dorim acest lucru.”

De asemenea, Aurescu a mai precizat că transmite aprecierea față de partea ungară pentru identificarea de soluții viabile pentru coridorul de tranzit pentru cetățenii români.

Ministrul de Externe al Ungariei a arătat că: „De peste o mie de ani așteptăm respect și colaborarea cu România să fie construită pe înțelegere. E mai bine să fim în relații bune decât rele. E în interesul celor peste 1,5 milioane de maghiari din Transilvania. Colegii din România să privească oficialii maghiari din Transilvania ca pe o legătură solidă. Noi astfel privim comunitatea română.”

Szijjártó Péter declarase, înainte să vină la București, că, în ultimele săptămâni, în relația bilaterală nu s-a manifestat respect: „Noi ne străduim să avem o relație bună cu toți vecinii noștri. În calitate de națiune cu peste o mie de ani, acordăm și așteptăm respect. În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc, ci mai degrabă despre un schimb tăios de replici. Vom vedea ce reușim astăzi. Direcția București, apoi Cluj Napoca și Alba Iulia.”

La București, Szijjártó Péter a avut o întâlnire cu ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, după care va pleca la Cluj-Napoca, unde are programată, marți seara, o conferință de presă, alături de liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Vizita ministrului ungar are loc înainte de marcarea a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Prin tratatul semnat pe data de 4 iunie 1920 au fost stabilite frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi.

OMS suspendă studiile clinice ce aveau la bază hidroxiclorochina ca tratament împotriva COVID-19

Articolul precedent

România a ajuns la 18.429 de persoane infectate cu coronavirus. 11.874 de persoane s-au vindecat și 1.210 au decedat

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Spot