sursa foto: economica.net
FactualSpot

Ministerului Energiei propune eliminarea barierelor impuse de Dragnea privitoare la investițiile offshore în domeniul resurselor de gaze din Marea Neagră

0

”Proiectele privind identificarea și punerea în valoare a unor
noi resurse de hidrocarburi în sectorul românesc al Mării Negre
reprezintă un obiectiv major al strategiei energetice și climatice a
României.”, așa începe Ministerul Energiei motivarea unui proiect de lege care modifică radical Legea offshore 256/2018.

Această lege, care reglementează investițiile de zăcămintele de gaze din Marea Neagră, aprobată anul trecut, cu prevederi impuse de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov, este una controversată, nefiind bine primită de investitorii din domeniul gazelor.

Proiectul actual prevede eliminarea multora dintre barierele fiscale și de reglementare, sistemul de taxare devenind mai prietenos, impozitul suplimentar aplicându-se doar de la un nivel de preț de 100 de lei/MWh. De asemenea, companiile petroliere ar primi, odată cu adoptarea acestor modificări, permisiunea de a vinde gazele și prin contracte directe.

”România prezintă un potențial semnificativ de dezvoltare a
sectorului gazelor naturale, însă exploatarea acestor resurse necesită
investiții substanțiale”, mai arată Secțiunea I, din expunerea de motive. Proiectul de lege propune un set de amendamente, care au scopul de a îmbunătăți cadrul legal existent la specificul proiectelor petroliere offshore.

Principalele măsuri vizate de proiectul de lege sunt:

  • clarificarea și completarea prevederilor privind stabilitatea regimului fiscal și de redevențe petroliere incluse în Legea Offshore;
  • eliminarea impozitării suplimentare a veniturilor pentru prețurile de
    vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri;
  • mărirea nivelului maxim pentru deducerea investițiilor din segmentul upstream pentru determinarea impozitului suplimentar offshore de la 30% la 60%, pentru a menține competitivitatea sectorului offshore din Romania și a atrage investiții;
  • eliminarea discriminării la care sunt supuși operatorii din sectorul offshore comparativ cu restul agenților economici, aceștia datorând impozit pe profit la o bază impozabilă artificial mărită din care nu se scad cheltuielile cu amortizarea tuturor investițiilor efectuate de operatorii offshore.

AICI puteți accesa proiectul de lege propus de Ministerul Energiei. De asemenea AICI puteți găsi expunerea de motive pentru adoptarea acestei legi.

Adoptarea acestor amendamente ar crea proiecte de investiții în explorare și dezvoltare offshore, ce vor aduce o contribuție majoră la asigurarea securității energetice a României, îmbunătățind, de asemenea, balanța de plăți a României.

Acest proiect de lege apare la doar o lună după vizita lui Klaus Iohannis la Washington, unde a semnat, alături de Donald Trump, o Declarație comună, ce prevedea explicit necesitatea schimbării legislației privind investițiile în România, pentru a o face mai predictibilă. Pe de altă parte, în câteva zile premierul Dăncilă urmează să meargă într-o vizită în Statele Unite ale Americii, unde e de așteptat să fie abordată tema investițiilor în energie.

Curtea de Apel: Traian Băsescu a fost colaborator al Securității. Decizia va fi atacată

Articolul precedent

Speed D(eb)ating – sesiunea preelectorală de dezbateri din cadrul Baroului București

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual