sursa foto: rtmagazine.com
FactualSpot

Ministerul Mediului pune în discuție măsurile ce trebuie luate în Brașov, Iași și București pentru a evita sancțiuni din partea UE. Ce penalizări riscă România?

0

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a convocat luni, 20 ianuarie, reprezentanţii municipiilor Brașov, Iași și București, cele 3 orașe ale României al căror nivel de poluare depășește mediile normale.

Comisia Europeană a demarat procedura de infringement față de România pentru încălcarea limitelor de poluare de către cele 3 orașe. În 2018, Comisia a trecut de etapa constatării  neîndeplinirii obligațiilor și a notificat Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Dacă România nu comunică la timp măsurile de conformare la legislația europeană, Comisia poate solicita CJUE să aplice sancțiuni. De asemenea, Curtea poate dispune măsuri în cadrul hotărârii pe care o va pronunța, pe care  autoritățile naționale le vor pune în aplicare în mod obligatoriu pentru a se conforma cu deciziile Curții.

Din păcate, în ultimii ani, poluarea aerului în Bucureşti a fost din ce în ce mai mare şi mai alarmantă de la an la an. Deşi aveam la Bucureşti un plan de măsuri, el nu este implementat aşa cum ar trebui. Dacă ar fi implementat aşa cum ar trebui, nu mai aveam atât de multe zile cu valori ridicate sau depăşiri în fiecare an. Primăria Capitalei, având în vedere că este astăzi în procedură de contencios cu Comisia Europeană şi din păcate nu a reuşit ani la rând să convingă Comisia că situaţia se îmbunătăţeşte, suntem astăzi în situaţia în care doar aşteptăm verdictul. Nici măcar nu am mai dat voie României să se apere în faţa Comisiei Europene, aşteptăm din moment în moment verdictul, care va însemna pentru România o amendă de între 100.000 şi 400.000 de euro până vom reuşi să ajungem să avem zile fără depăşiri”, a anunțat ministrul Mediului, Costel Alexe, potrivit Agerpres.

Dacă România va continua încălcarea normelor Uniunii Europene și nu se va supune obligațiilor impuse de instituțiile UE, considerându-se astfel că aduce o încălcare gravă a valorilor europene, Comisia va putea propune Consiliului demararea procedurii prevăzute la articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene (TUE) prin care îi pot fi suspendate României anumite drepturi, inclusiv dreptul de vot în Consiliu.

Bogdan Aurescu își arată îngrijorarea pentru creșterea fenomenelor de antisemitism și intoleranță. Reuniune în Memoria Holocaustului, la Bruxelles

Articolul precedent

Klaus Iohannis convoacă sesiunea extraordinară a Parlamentului săptămâna viitoare

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual