sursa: wall-street.ro
FactualSpot

Ministerul Justiției propune retragerea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția ca urmare a implicațiilor avute în speța Kovesi

0

Guvernul a primit o propunere de la Ministerul Justiției de eliberare a lui Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneția, argumentând că decizia CEDO prezintă implicații privind credibilitatea angajamentului Guvernului României față de independența procurorilor și respectul regulilor de drept.”

Laura Codruța Kovesi a câștigat marți, 05 mai, procesul intentat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), după ce a fost revocată din funcție pe 9 iulie 2018, prin decretul președintelui Klaus Iohannis, în urma unei decizii a Curții Constituționale.

Tudorel Toader, fost ministru al Justiției, a scris, în februarie 2018, un raport în care invoca trei decizii ale Curții Constituționale referitoare la activitatea DNA și câteva declarații făcute de Laura Codruța Kovesi în cadrul unor interviuri acordate presei internaționale. Acest raport a stat la baza cererii revocării din funcție a șefei DNA.

Ministerul Justiției a precizat, printr-un comunicat de presă, că va înainta premierului propunerea ca Guvernul să transmită Comisiei de la Veneția solicitarea de a aplica dispozițiile statutare ale Comisiei în privința lui Tudorel Toader, și anume eliberarea acestuia din funcția de membru al Comisiei de la Veneția.

Ministerul a arătat că aceată decizie a fost luată  “ca urmare a implicațiilor deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României (cererea nr. 3594/19), privind credibilitatea angajamentului Guvernului României față de independența procurorilor și respectul regulilor de drept.”

Încă din Noiembrie anul trecut, Reset, asociația nonguvernamentală din Iași, formată din absolvenți ai Universității Alexandru Ioan Cuza în cadrul căreia Tudorel Toader deține funcția de rector, a trimis o solicitare prim-ministrului Ludovic Orban prin care cerea retragerea fostului ministru al Justiției Toader din Comisia de la Veneția.

Reprezentanții ONG-ului cereau Guvernului să transmită Comisiei un memorandum de retragere a încrederii statului față de Tudorel Toader, deoarece nu mai îndeplinește criteriile definite în statutul organismului european.

În Decembrie, reprezentanții organizațiilor civice Reset Iași și Declic au mers la Guvern să depună semnăturile petiției prin care au cerut retragerea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția. Atunci, ei au motivat că „activitatea lui Tudorel Toader din funcția de ministru al Justiției a fost în totală contradicție cu principiile, valorile, statutul și chiar recomandările exprese ale Comisiei de la Veneția, organism constituit în cadrul Consiliului Europei.”

Răspunsul mondial la coronavirus: donații în valoare de 7,4 miliarde de euro adunate în câteva ore

Articolul precedent

Klaus Iohannis susține că trebuie realizată o reformă a instituției CCR, necesitate reconfirmată de hotărârea CEDO în cazul Kovesi

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual