sursa foto: vivafm.ro
FactualSpot

Mii de grefieri blochează activitatea instanțelor protestând împotriva eliminării pensiilor speciale. Zi decisivă în Camera Deputaților

0

Începând cu ora 10:00, Camera Deputaților s-a reunit pentru ședința în plen  în care se vor dezbate câteva propuneri legislative de inters major, printre care se numără și propunerea legislativă pentru abrogarea pensiilor speciale.

Pe întreg parcursul activității Plenului, peste 6000 de grefieri vor ieși în faţa instanţelor şi a parchetelor la nivel național în semn de protest pentru măsura ce ar putea fi adoptată de Camera Deputaților ca for decizional: eliminarea pensiilor speciale pentru mai multe categorii, inclusiv personalului auxiliar de specialitate. Pe parcursul manifestațiilor ședințele de judecată vor fi suspendare iar arhivele și registraturile vor fi închise.

„Deși în ședința din data de 10 decembrie 2019 Comisia de muncă și protecție socială a decis amânarea pentru luna februarie 2020 a celor două proiecte de lege privind abrogarea pensiilor speciale și de serviciu, pentru ca Guvernul României să-și exprime un punct de vedere cu privire la acestea, cele două proiecte au fost repuse pe ordinea de zi a aceleiași comisii în data de 17 decembrie 2019”, a anunțat Sindicatul Grefei Judiciare prin intermediul unui comunicat de presă.

„Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești şi al parchetelor de pe lângă acestea înțelege să declanșeze o primă acțiune de protest care va conduce până la blocarea totală a activității în instanțe și parchete dacă acest proiect de lege va ajunge la vot final în plen și va conduce la abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate (grefieri)”, au mai menționat sindicaliștii.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a votat, marți, un raport favorabil de adoptare a acestei a propunerii legislative care prevede eliminarea pensiilor speciale, cu excepția celor ale militarilor din MApN și MAI.

Pe ordinea de zi a Plenului Camerei Deputaților de regăsesc și alte puncte de mare impact pentru stabilirea bugetului de stat și bugetul asigurărilor de stat pentru anul 2020: scăderea cotei TVA de la 19% la 16% (proiect susținut de PSD) și dublarea alocațiilor pentru copii și a tichetelor de vacanță.

UPDATE: Deși ieri Comisia de buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților a adoptat un raport de aprobare a propunerii legislative pentru micșorarea TVA-ului, Camera Deputaților a decis să amâne dezbaterea în plen și să retrimită proiectul către Comisie.

LIVE Ședința în Plen a Camerei Deputaților 18 decembrie 2019

O răzbunare PSD: se încearcă reducerea TVA-ului la 16%. Guvernul o consideră o măsură neadecvată situației bugetare. Camera Deputaților are ultimul cuvânt

Articolul precedent

DIICOT face percheziții la Universitatea Spiru Haret. Suspiciuni cu privire la măsluirea examenelor de licență și masterat

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual