sursa foto: romaniatv.net
FactualSpot

Mihai Tudose, demisia pe Facebook din Pro România. Va păstra mandatul de europarlamentar?

0

Mihai Tudose a postat pe contul său de Facebook o postare în care și-a făcut publică demisia din partidul Pro România, condus de Victor Ponta.

„Motivele acestui act și anume totalul dezacord cu deciziile conducerii centrale fiind de notorietate nu le mai detaliez”, a arătat acesta în cererea de demisie, înregistrată pe 2 decembrie.

„Doar atât. Deocamdată…..”, a menționat el, alături de o fotografie cu demisia.

”Majoritatea absoluta a celor din ProRomania am decis sa NU sustinem Guvernul PNL Orban. Domnul Tudose a fost in dezacord cu aceasta decizie si, in consecinta, a decis sa demisioneze din ProRomania. Este dreptul sau si deciziile ii apartin!”, a susținut Victor Ponta.

Fostul prim-ministru, cel care a obținut în filiala din Brăila cel mai mare scor la europarlamentare, intrase în coliziune cu Ponta după ce acesta îl acuzase că a negociat pentru votarea guvernului Ludovic Orban.

„Îl încurc foarte tare și eu și în consecință, face orice să mă facă să plec… Știți cum e vorba aceea cu ,,să te ferească Domnul de ruga îndeplinită”. Fiindcă atunci, cu noi toți plecați, el va mai vinde iluzii până la parlamentare când pragul de 5% va fi de neatins… Șansa PRO Victore e… plecarea ta”, a declarat Tudose, într-o postare publicată pe Facebook, săptămâna trecută.

Din cauza trădării de care au dat dovadă 7 deputați, votând pentru învestirea Guvernului Orban, Biroul Executiv al Pro România a decis ca aceștia să fie suspendați din partid.

„Pro România îi solicită lui Mihai Tudose să nu mai tranzacţioneze voturile partidului pentru avantaje personale. Pro România consideră că Mihai Tudose a plecat din partid atunci când a negociat voturile pentru instalarea Guvernului Orban. Din acest motiv, întrucât acum este susţinător al PNL, aşteptăm să dea dovadă de minimă onoare şi bun simţ, iar în acest sens să redea partidului mandatul de europarlamentar”, arăta Pro România într-un comunicat, tot săptămâna trecută.

„Chiar dacă Mihai Tudose pierde salariul şi beneficiile aferente statutului de europarlamentar, avem toate încrederea că Ludovic Orban şi PNL îl vor recompensa pentru ‘serviciile’ sale. Faptul că acum îşi negociază poziţia în PSD este problema sa şi a social-democraţilor”, se mai arată în comunicat.

Încotro se va îndrepta mandatul său de europarlamentar?

Mandatele din Parlament sunt alocate în funcție de populația fiecărui stat membru. Deputații din Parlamentul European sunt grupați în funcție de afinitatea politică, nu după naționalitate.  Mihai Tudose face parte din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European.

Conform articolului 32 din Regulamentul de procedură al Parlamentului European, un deputat poate aparține unui singur grup politic. Din 1979, deputaţii sunt aleşi prin vot universal direct pentru o perioadă de cinci ani.

Tudose poate rămâne europarlamentar, continuând alături de grupul politic din care face parte în acest moment, sau își poate schimba opțiunea în favoarea unui alt grup.

Parchetul General, DNA și DIICOT își caută procurori-șefi. Ministerul Justiției anunță procedura de selecție

Articolul precedent

LIVE: Ședinţa solemnă în Parlament consacrată celebrării Zilei Naționale a României

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual