sursa foto: Instagram/ Doina Ciobanu
FactualSpot

Mesaje în limba română pentru „hoții de magazine” din Londra. Discriminarea etnică, un fapt comun în Europa

0

Un mesaj în limba română a apărut în ultimele zile în lanțul de magazine Tesco din Londra, sub forma unor afișe, scandalizând întreaga comunitate românească, potrivit Digi24.ro.

Pe afișele împotriva furtului se găsește în limba română mesajul: „Avertisment pentru hoții din magazine. Hoții din magazine prinși vor fi urmăriți penal. Ofițerii de poliție îmbrăcați în civil acționează în această zonă.”

Anunțul a scandalizat mai multe persoane din comunitatea românească din Londra, printre care Iolanda Costide, un arhitect român cunoscut în Londra, care a reacționat dur la vederea afișului și a trimis o scrisoare de protest conducerii magazinului.

Ea a arătat că: „Nu este demn ca un lanț care se prezintă ca progresist în serviciul oamenilor, cum ar fi Tesco, să permită profilarea etnică în magazinele sale. Vă rog, cu amabilitate, să îndepărtați astfel de afișe din magazinele dumneavoastră. În caz contrar, vom atrage atenția Comisiei pentru egalitate și drepturile omului asupra practicilor dumneavoastră.”

Gestul a fost considerat unul josnic, profund jignitor și discriminant, iar românilor nici nu le vină să creadă că un rasism de acest gen trece nevăzut prin Marea Britanie și mare parte din Europa.

Agenţia Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA) declara, în iunie 2020, faptul că: „Hărţuirea rasistă, violenţa şi discriminarea după profilul etnic este un fapt comun în Europa.” În afirmaţia sa, Agenția se bazează pe rezultatele recentului său sondaj efectuat în rândurile populaţiei de culoare în 12 ţări membre ale UE, din care a rezultat că 30% dintre cei chestionaţi au fost hărţuiţi, iar 5% dintre aceștia au fost atacaţi.

Principiul interzicerii discriminării este reglementat în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, la art. 14: „Exercitarea drepturilor şi libertăţilor recunoscute de prezenta Convenţie trebuie să fie asigurată fără nicio deosebire bazată, în special, pe sex, rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine naţională sau socială, apartenenţă la o minoritate naţională, avere, naştere sau orice altă situaţie.”

Constituția României arată, de asemenea, în art. 4, alin. 2, că: „România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială.”

Aurelian Bădulescu și-a anunțat demisia din funcția de președinte interimar al PSD Sector 3, în urma scandalului fotografiei în care îl asemăna pe Klaus Iohannis cu Hitler

Articolul precedent

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 7.753 de cazuri noi de COVID-19. La ATI sunt 1.204 pacienți

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual