sursa foto: cotidianul.ro
FactualSpot

Meleșcanu a ajuns nelegal Președintele Senatului, a decis CCR. Ce se întâmplă mai departe?

0

UPDATE: Teodor Meleșcanu a susținut o conferință de presă la ora 15:00 în cadrul căreia a declarat că așteaptă publicarea în Monitorul Oficial a deciziei  Curții Constituționale pentru a acționa în consecință. Până la publicare, Meleșcanu va continua să exercite funcția de Președinte al Senatului.


Judecătorii Curții Constituționale au dezbătut miercuri sesizarea de neconstituționalitate formulată de parlamentari ai grupurilor ALDE, PNL, PMP, UDMR și a unor senatori neafiliați, referitoare la alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de Președinte al Senatului cu nerespectarea Regulamentului Camerei. 

CCR a decis că procedura de alegere a lui Teodor Meleșcanu a fost realizată cu nerespectarea normelor.

Potrivit argumentelor prezentate de grupul ALDE  în ședința din 10 septembrie a Senatului, susținerea din partea PSD a unui candidat membru al altui grup parlamentar contravine art.23 din regulament, care prevede că fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. ALDE l-a propus atunci pe Ion Popa, așadar propunerea în persoana lui Meleșcanu nu ar fi trebuit luată în considerare.

Reprezentații PSD din Senat au contraargumentat atunci, precizând că regulamentul nu prevede expres condiția ca propunerile înaintate de fiecare grup parlamentar să fie în persoana unui membru al respectivului grup. Astfel, PSD a susținut în continuare propunerea sa.

După 2 tururi de scrutin, Teodor Meleșcanu a fost ales Președintele Camerei în ședința senatorilor din 10 septembrie, succedându-l la conducere chiar pe liderul ALDE care și-a depus demisia pe 2 septmebrie, după ce partidul s-a rupt de la Guvernarea cu PSD. Ulterior, Meleșcanu a fost exclus din ALDE. 

Deciziile CCR  sunt general obligatorii de la data publicării lor şi au putere numai pentru viitor. Există, însă, posibilitatea ca Președintele Senatului  să invoce apărări în favoarea sa, în sensul în care revocarea sa poate fi făcută doar conform regulamentului.

Revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, în cel puţin una dintre următoarele împrejurări:

  •    încalcă prevederile Constituţiei;
  •    încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului ori ale Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor, dacă nu este cazul uneia dintre împrejurările menționate.

Totuși, aplicând regulile generale de drept, procedura numirii este lovită de nulitate pentru nerespectarea etapelor procedurale, iar actele subsecvente acesteia ar trebui să fie lovite de nulitate, de asemenea. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu toate actele semnate de Teodor Meleșcanu în calitate de Președinte al Senatului. În mod sigur, procedura pentru alegerea Președintelui Senatului va trebui reluată.

Parlamentul european pregătește o Comisie specială pentru combaterea cancerului. Rareș Bogdan: Motivul principal al mortalității cauzate de cancer este lipsa prevenției

Articolul precedent

Ana Birchall nu a lezat autoritatea judecătorească. CCR a respins existența vreunui conflict juridic de natură constituțională între fostul ministru al Justiției și CSM

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual