sursa foto: Facebook/ Fridays for Future
FactualSpot

Marș pentru climă, organizat vineri în Capitală. Reprezentanta Fridays for Future: ne sufocăm între betoane și mașini

0

„Locuitorii orașelor din România respiră zilnic otravă și tocmai de aceea este important să fim activi în a cere autorităților să ia măsuri pentru reducerea poluării”, arată pagina unui eveniment organizat vineri, 14 februarie, în fața Primăriei Capitalei, începând cu ora 17.00.

Protestul, numit „Aer curat, nu plămân intoxicat!”, este organizat de activiștii „Fridays for Future”, a cărei reprezentantă în România, Mădălina Scarlat, atrage atenția la RFI că situația a devenit dramatică: „Mi se pare crunt și trist că în fiecare zi mor în jur de 62 de oameni în România, din cauza poluării aerului. Vrem să se schimbe lucrul ăsta, pentru că există niște dosare de infringement.”

Activista de mediu a mai arătat că, „în București, soluțiile care se propun nu ni se par cele adecvate (…), se achiziționează în continuare mijloace de transport în comun diesel, nu există un plan concret, să avem întreaga flotă de autobuze electrice, spațiile verzi se taie ca să se pună statui, pistele de biciclete sunt prost gândite și insuficiente, ne sufocăm între betoane și mașini.

În timp ce autoritățile responsabile par incapabile să gestioneze implementarea unor măsuri eficiente, păstrându-și acțiunile la nivelul declarațiilor pompoase, locuitorii își pun zilnic sănătatea în pericol pe fondul creșterii alarmante a poluării aerului, se mai arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

Iași, Cluj-Napoca, Brașov și București se află în topul celor mai poluate orașe din țară, iar asta nu de ieri, de azi. Bucureștiul se află pe locul 13 dintre cele 14 capitale europene analizate în cel mai recent raport Greenpeace privind mobilitatea durabilă şi calitatea aerului:

Printre soluțiile pe care le propun ecologiștii de la „Fridays for Future”, care pot fi implementate pe termen scurt, întâlnim:

  • transport durabil (flotă de autobuze 100% electrice, piste de biciclete și dezvoltarea infrastructurii pentru pietoni),
  • spații verzi,
  • monitorizarea adecvată a calității aerului.

Ministrul Mediului: ciocârlia și capra neagră vor fi puse sub protecție

Articolul precedent

Alegeri anticipate simultan cu alegerile locale: posibil sau nu? Vicepremierul anunță perioada în care s-ar putea organiza alegeri anticipate

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual