sursa foto: bursa.ro
FactualSpot

Marius Carașol a fost reținut în urma perchezițiilor. Fostul director Transelectrica, cercetat pentru înșelăciune și uz de fals

0

Fostul director al Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A., Marius Dănuț Carașol, acuzat de înșelăciune și uz de fals, a fost reținut, marți, în urma perchezițiilor efectuate în această dimineață la imobilele deținute de acesta din București și Ilfov.

UPDATE 15.00: Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au publicat un comunicat de presă pentru a-l completa pe cel de dimineață, arătând următoarele:

„În urma cercetărilor efectuate pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și uz de fals, constând în modalitatea frauduloasă de angajare în cadrul unei companii naționale de interes strategic  prin utilizarea unor documente falsificate ce atestau, nereal, studii superioare necesare ocupării funcției în cauză, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea inculpatului și formularea propunerii de arestare preventivă a acestuia.

Totodată, în vederea recuperării prejudiciului de peste 460 000 de lei a fost instituit sechestru asupra a două imobile și a unui cont bancar.

Propunerea de arestare preventivă împreună cu dosarul cauzei se trimit Judecătoriei Sectorului 1 București.”

ȘTIREA INIȚIALĂ: La imobilele deținute de fostul șef al Transelectrica, Marius Dănuț Carașol, din București și Ilfov, au loc percheziții astăzi, 19 noiembrie, cu scopul de a verifica existența unor documente false care să ateste studiile necesare angajării în companie, conform comunicatului Ministerului Public. Perchezițiile procurorilor de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au loc în municipiul București și județul Ilfov, la domiciliul declarat și la alte imobile deținute de fostul director al Transelectrica.

Conform Ministerului Public, cercetările se fac pentru infracțiunile de înșelăciune și uz de fals, fiind cercetat modul fraudulos în care Carașol a fost angajat în cadrul unei companii naționale de interes strategic, presupunându-se că au fost utilizate documente falsificate ce atestau, în mod fraudulos, studiile superioare pe care le-ar fi urmat Marius Carașol, ce erau necesare pentru ocuparea funcției în cauză.

Prejudiciul stabilit ar fi în valoare de peste 460.000 de lei, sumă pentru care Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Marius Dănuț Carașol a fost revocat, în urmă cu două luni, de către Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, din funcția de președinte al Directoratului companiei și din funcția de membru al Directoratului. Mircea Coșea, președintele Consiliului de Supraveghere Transelectrica, a declarat atunci că instituția nu va face plângere, însă Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) s-a autosesizat în cazul fostului director, acuzat de falsificarea diplomei sale de inginer.

Comunicatul ministerului public

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a adus la cunoștința opiniei publice, marți, următorul comunicat:

„În cursul zilei de azi, 19 noiembrie 2019, ofițeri de poliție din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice a Inspectoratului General al Poliției Române, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică, efectuează 3 percheziții domiciliare în municipiul București și județul Ilfov, la domiciliul declarat și la alte imobile deținute de un fost funcționar public.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și uz de fals, constând în modalitatea frauduloasă de angajare în cadrul unei companii naționale de interes strategic, prin utilizarea unor documente falsificate ce atestau nereal, studii superioare necesare ocupării funcției în cauză.

Prejudiciul reclamat este de peste 460 000 de lei, sumă cu care compania angajatoare s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.”

Prevederi legislative

Înșelăciunea este reglementată în Codul Penal la art. 244, ca fiind fapta de inducere în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust, iar, dacă s-a pricinuit o pagubă, ea se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Totodată, dacă înșelăciunea a fost săvârșită prin folosirea de nume sau calități mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuși o infracțiune, se aplică regulile privind concursul de infracțiuni.

Uzul de fals este definit ca folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, fiind reglementat în Codul Penal la art. 323.

În sensul prevederilor Codului Penal, am putea afirma că Marius Carașol ar fi comis infracțiunea de înșelăciune pentru a obține postul de director la Compania Transelectrica, faptă pe care a comis-o printr-un mijloc fraudulos, și anume cel de a falsifica CV-ul, precum și diploma de inginer, obținută la Universitatea Politehnica București.

Patronul firmei care a realizat deratizarea în blocul din Timișoara în care au decedat trei persoane a fost reținut

Articolul precedent

Fonduri europene în valoare de peste 100 de milioane de euro pentru modernizarea orașului Turda

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual