sursa foto: Facebook/ Marcel Ciolacu
FactualSpot

Marcel Ciolacu pregătește strategia pentru următoarea sesiune parlamentară: o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban

0

Următoarea sesiune parlamentară ordinară, așa cum spun și normele constituționale, va începe în luna februarie (și ar trebui să se încheie la sfârșitul lunii iunie, lucru care rămâne de văzut).

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și președinte interimar al PSD, a declarat cu o seară în urmă pentru televiziunea Antena3, că parlamentarii social-democrați vor depune în mod categoric o moțiune de cenzură.

Constituţia îţi conferă această posibilitate de a veni cu asumarea răspunderii pe anumite legi, dar acei oameni s-au gândit la legi importante, la reforme, reforma în sănătate, în educaţie, declaraţii politice pot veni prin asumare, apartenenţa la NATO, la UE, nu vii cu modificări a punctului de amenzi. Au dus această pârghie, până la urmă constituţională, în derizoriu. Au creat nişte precedente care trebuie oprite, vedem ce spune Curtea. Dacă Curtea ne va da dreptate, sunt ferm convins că altcineva nu o să mai facă aşa ceva şi domnul Orban o să rămână singurul premier care a încălcat şi a declanşat un conflict constituţional” a spus liderul PSD.

Citește și scurte explicații despre moțiunea de cenzură vs moțiunea simplă.

Marcel Ciolacu împreună cu Teodor Meleșcanu, președintele Senatului, au depus pe data de 23 decembrie la CCR 2 cereri de soluționare a conflictelor juridice de natură constituțională dintre Guvernul României și Parlamentul României cu privire la Legea bugetului de stat și la Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020. Până pe data de 10 ianuarie părțile pot depune în scris punctul de vedere cu privire la conținutul conflictelor și a eventualelor căi de soluționare a acestora, termenul de judecată urmând a se stabili ulterior.

În cazul în care judecătorii Curții Constituționale vor decide existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament. Ciolacu așteaptă demisia premierului Orban și implicit a Guvernului (art.110 Constituție spune că Guvernul este demis dacă prim-ministrul își depune demisia.)

Mi se pare total de bun simţ ca în cazul în care CCR o să ne dea dreptate nouă, că s-a declanşat un conflict juridic, orice guvern şi orice prim-ministru de bun simţ trebuie să îşi dea demisia. În momentul în care încalci cea mai importantă lege a ţării trebuie să îţi dai demisia fără doar şi poate”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Tot pe data de 23 decembrie Guvernul și-a asumat răspunderea și asupra  proiectului de modificare a OUG nr. 114/2018. În data de 30 decembrie PSD a depus la CCR o sesizare de neconstituționalitate împotriva acestui proiect legislati. Sesizarea este formulată atât pe fond (interzicerea cumulului pensiei cu salariul) cât și pentru formă ( pentru faptul că există deja în Parlament, în procedură legislativă, un proiect de aprobare a OUG 114).

„Angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege în condițiile în care acesta este și pe ordinea de zi a Parlamentului este neconstituțională, întrucât Guvernul este obligat să lase Parlamentul să se pronunțe asupra acestuia. […] PSD este în principiu de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul, dar această reglementare trebuie să se facă în mod legal și constituțional și mai ales după o analiză pe domenii de activitate astfel încât să nu se creeze dezechilibre pe piața forței de muncă.” transmite un comunicat PSD.

DIICOT anchetează Federația Română de Fotbal pentru constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare și evaziune fiscală

Articolul precedent

Magistrații români vs. legile Justiției PSD-ALDE. Procese discutate la CJUE, pe 20 și 21 ianuarie

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual