sursa foto: en24.news
FactualSpot

Manifestații în Polonia pentru independența justiției. Magistrații din Uniunea Europeană au protestat, în semn de solidaritate

0

Protestul magistraților din Polonia, numit „Marşul celor o mie de robe”, a avut loc, sâmbătă, 11 ianuarie, la Varșovia, cu scopul apărării independenţei în justiţie. Manifestația de la Varșovia a fost condusă de un grup de judecători care purtau bannere cu mesajele „Dreptul la independenţă” şi „Dreptul la Europa.”

Marşul tăcerii a fost ținut împotriva reformelor judiciare din Polonia, care au primit, de numeroase ori, avertismente din partea instituțiilor europene pentru neconformitate cu dreptul european, arată caleaeuropeană.ro.

„Este neobişnuit pentru noi să ieşim afară în robe pentru a protesta contra privării oamenilor de drepturile lor în instanţă. Facem acest lucru pentru cetăţeni”, a declarat preşedintele Asociaţiei judecătorilor polonezi Iustitia, Krystian Markiewicz, care se numără printre organizatorii protestului.

În semn de solidaritate cu magistrații polonezi, judecători și procurori din 22 de ţări ale Uniunii Europene, printre care se numără Germania, Franţa şi Spania, conform asociaţiei Iustitia. Și magistrații din București și Brașov s-au alăturat cauzei, protestând în fața instanțelor vineri, 10 ianuarie.

„Ne-am adunat în semn de solidaritate cu protestul colegilor polonezi, care va avea loc sâmbătă. Sistemul judiciar polonez, la fel ca şi cel românesc în urmă cu doi-trei ani, este sub un asalt constant din partea politicienilor. Spre deosebire de cazul României, în cel al Poloniei, Curtea de Justiţiei a UE a emis deja o decizie în care a constatat că anumite măsuri luate de politicienii polonezi ar încălca dreptul UE. Acea decizie se refuză a fi implementată de autorităţile poloneze şi de aceea am decis să ne alăturăm lor.(…) Spaţiu de libertate şi cooperare judiciară a UE ne interesează pe fiecare stat membru”, a susținut, vineri, în fața Tribunalului Brașov, judecătorul Anca Codreanu.

Proteste împotriva schimbărilor planificate de Guvernul condus de Partidul Lege şi Justiţie (PiS) au avut loc în mai multe orașe din Polonia în luna decembrie. Comisia Europeană a lansat împotriva Poloniei mai multe proceduri de infringement în legătură cu această situație şi a activat articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene, care are ca ultimă măsură pierderea dreptului de vot în Consiliul Uniunii Europene, sancţiune ce necesită însă unanimitate din partea tuturor celorlalte state membre ale UE („Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide să suspende anumite drepturi care îi revin statului membru în cauză în urma aplicării tratatelor, inclusiv dreptul de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru” – art. 7, alin. 3, TUE).

Interzicerea petardelor la Cluj-Napoca. Emil Boc: „Nu ne putem juca cu așa ceva!”

Articolul precedent

Câine împușcat mortal dintr-o mașină. Scene de groază pe o șosea din Maramureș

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual