sursa foto: youtube.com/Dani Mocanu
FactualSpot

Manelistul trimis în judecată pentru incitare la ură sau discriminare. Dani Mocanu: Nu denigrez femeile

0

Dani Mocanu, renumit cântăreț de manele, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunii de incitare la ură sau discriminare, în urma publicării, în aprilie 2019, a unui videoclip prin intermediul căruia și-a instigat fanii împotriva femeilor.

Conform comunicatului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, „în data de 27 aprilie 2019, inculpatul a încărcat pe platforma online YouTube un videoclip filmat și montat anterior, prin intermediul căruia a instigat publicul larg la ură și discriminare împotriva femeilor. La finalul lunii noiembrie 2019, videoclipul înregistra peste 18 milioane de vizualizări și a generat venituri de aproximativ 34.000 USD, ce au constat în drepturi de publicitate aferente videoclipului”.

Dosarul va fi judecat la Pitești.

ONG-ul care a reclamat piesa dorește ca faptele de discriminare să fie constatate în spațiul public, manelistul să fie sancționat și melodia să fie retrasă, argumentând că aceasta „consolidează atitudini misogine și legitimează o cultură a violului și violenței îndreptate împotriva femeilor prin versurile sale și prin videoclipul realizat.”

„câteva rânduri” despre infracțiunile la care se face trimitere în videoclip

Constituția României arată, în art. 4, alin. 2, că: „România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială.

Principiul interzicerii discriminării este reglementat și la nivel european, în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, la art. 14: „Exercitarea drepturilor şi libertăţilor recunoscute de prezenta Convenţie trebuie să fie asigurată fără nicio deosebire bazată, în special, pe sex, rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine naţională sau socială, apartenenţă la o minoritate naţională, avere, naştere sau orice altă situaţie.”

Dani Mocanu încalcă infracțiunea de incitare la ură sau discriminare (incriminată în art. 369 din Codul Penal – incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă), atunci când spune „să n-o lași să gândească, să-i pui stop la idei”, făcând referire la femei.

Mai mult decât atât, în videoclip apare o plăcuță de înmatriculare pe care scrie cuvântul „proxenet”, proxenetismul făcând obiectul unei alte infracțiuni, incriminată în Codul Penal, la art. 213 (determinarea sau înlesnirea practicării prostituției ori obținerea de foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituției de către una sau mai multe persoane se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi).

Nu în ultimul rând, articolul 58, din Noul Cod Civil reglementează, fără a face o enumerare exhaustivă, drepturile protejate de lege pentru orice persoană, anume: dreptul la viață, la sănătate, la integritate fizică și psihică, la demnitate, la propria imagine, la respectarea vieții private, concepte de care Dani Mocanu nu ține cont atunci când denigrează imaginea femeilor.

Ulterior, în luna august 2019, interpretul a lansat o nouă melodie, numită „Nu denigrez femeile”, în care se apără că melodia pentru care a fost trimis în judecată era un simplu pamflet: „un mega hit, o melodie care a deranjat chiar și pe cei mai mari procurori din țara noastră. Sunt dezamăgit total de autoritățile din această țară, dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, sunt mereu alunecos la fel ca un pește și mă întorc acasă. El mai susține în melodie:eu iubesc femeile și nu le denigrez.”

Ce urmează pentru Brexit? Parlamentul European se preocupă de drepturile cetățenilor comunității

Articolul precedent

Moise Guran lasă în urmă jurnalismul pentru a se alătura USR-ului

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual