sursa foto: pexels.com
FactualSpot

Malta și Cipru sunt investigate pentru vânzarea așa-ziselor „pașapoarte de aur”. Cum primesc străinii cetățenie prin investiții?

0

Comisia Europeană a hotărât să ia măsuri împotriva a două state membre – Cipru și Malta, cu privire la schemele lor de cetățenie a investitorilor.

Procedura de infringement a fost demarată pentru cele două state, pentru  vânzarea așa numitelor ”pașapoarte de aur” cetățenilor din afara UE, contra cost, care obțin astfel cetățenia unui stat UE și pot face afaceri pe între terioriul Uniunii Europene.

Aceste scheme permit, în esență, oamenilor să-și cumpere calea către cetățenie, fără a avea legături reale cu țara.

Odată cu această cetățenie, vin beneficiile oricărui alt cetățean al unui stat membru al UE – libertatea de a călători, de a trăi, de a lucra și chiar de a vota.

Acest lucru, spune UE, reprezintă un risc pentru securitate, transparență și pentru valorile care stau la baza Uniunii Europene, potrivit euronews.

Cipru și Malta, însă, nu sunt singurele state membre care permit celor cu bani suficienți să investească în calea spre cetățenie.

Ce țări oferă cetățenie sau rezidență în schimbul investițiilor?

Cipru și Malta se află în prezent în centrul atenției UE, Comisia lansând proceduri împotriva acestora pentru schemele lor de cetățenie a investitorilor. Bulgaria este un alt stat membru care oferă un astfel de sistem, iar UE și-a semnalat îngrijorarea și a solicitat mai multe detalii.

Se practică, de asemenea, scheme legate de rezidență în întreaga UE, ceea ce oferă investitorilor șansa de a obține – așa cum sugerează și numele – rezidența într-o anumită țară.

Deși rezidența nu conferă aceleași libertăți ca cetățenia într-o țară a UE, dă persoanei în cauză dreptul de a locui în țară, dar și de a călători liber în spațiul Schengen. Acest lucru, susține UE, prezintă aceleași riscuri ca și schema de cetățenie a investitorilor.

Schemele de rezidență a investitorilor sunt disponibile în 19 state membre, plus Regatul Unit. Aceste state sunt: ​​Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România și Slovacia.

Cum funcționează?

În esență, investitorii pot investi o anumită sumă de bani în proprietăți sau face alte investiții într-o țară și pot obține un pașaport după ce au urmat un proces – care poate fi, de asemenea, rapid. De exemplu, non-europenii ar putea obține un pașaport cipriot pentru minimum 2,15 milioane de euro, investind 2 milioane de euro în imobiliare și donând 75.000 de euro către fondul guvernamental de cercetare și dezvoltare și 75.000 de euro către organizația de dezvoltare funciară a țării.

În cazul celor trei țări UE care oferă cetățenie pe această cale, niciuna dintre ele nu necesită reședință fizică pentru individ, spune UE, nu există nici o cerință pentru alte conexiuni autentice cu țara.

Schemele de rezidență funcționează în mod similar, acordând rezidență celor care îndeplinesc criteriile.

Care este problema?

UE spune că aceste lucruri reprezintă un risc de securitate și că subminează „esența” Uniunii Europene și libertățile care vin cu cetățenia unui stat membru. În mod crucial, dacă cineva își plătește calitatea de cetățean al unui stat membru al UE, acest lucru nu afectează doar statul membru în cauză – afectează orice alt stat membru în care persoana poate decide să se mute sau să lucreze.

„Cetățenia nu este o marfă”, a spus Sven Giegold, un europarlamentar. „Niciun stat membru nu ar trebui să vândă dreptul de cetățenie, care este atunci valabil în toate statele membre. Acest model de afaceri este împotriva principiului cooperării europene”, a adăugat acesta.

Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la spălarea banilor, evaziunea fiscală și lipsa de transparență și informații.

„Principala problemă pentru noi este riscul spălării banilor și corupției”, a spus Laure Brillaud, responsabil cu politici în cadrul echipei de combatere a spălării banilor a Transparency International.

„Există o problemă de conflict de interese, cu agenții imobiliari și avocații, aceștia nu fac verificările pe care ar trebui să le facă și, pe deasupra, există un conflict de interese cu interferențe politice”, a adăugat acesta.

Cipru a anunțat acum că își va încheia programul de pașapoarte pe 1 noiembrie. Cu toate acestea, Comisia spune că țara intenționează să continue procesarea cererilor în așteptare.

Transparency International indică, de asemenea, un oficial maltez la nivel înalt care a fost arestat luna trecută pentru un presupus recul în legătură cu schema Maltei.

„Sunt făcute pentru a atrage bani ușori și oameni greșiți. Dacă ai fi un investitor legitim, ai fi dispus să ai un orizont pe termen lung, să petreci ceva mai mult timp și să faci investiții strategice pentru a-ți obține reședința sau pașaportul. De ce ai nevoie de pașaport? Problema pașaportului este că acordă o mulțime de drepturi”, mai spune Brillaud. „În unele cazuri, este o procesare rapidă, nu este necesară prezența fizică. Dacă vă uitați la un sistem ca în Portugalia, dacă solicitați viza de aur, după cinci sau șase ani puteți obține pașaportul, deci este o cale indirectă către cetățenie”, conchide Brillaud.

În timp ce aceste scheme „nu ar trebui să fie permise”, potrivit  eruoparlamentarului Giegold, UE este foarte deschisă persoanelor care se mută în țările UE și câștigă cetățenia printr-o adevărată integrare. 

„Dacă o persoană se mută într-o țară europeană, investește, lucrează, se căsătorește cu orice altceva, ar trebui să fim deschiși noilor cetățeni. Nu suntem în favoarea societăților închise. Dar nu este de vânzare. Întregul punct al programelor cipriote și malteze este că nici măcar nu trebuie să trăiești în țară. Asta nu are nimic de-a face cu integrarea într-o societate. Dacă oamenii doresc să investească undeva, să locuiască acolo, să creeze o afacere, să aibă succes economic suntem cu toții pentru asta. Drepturile de cetățenie nu sunt o marfă”, a adăugat acesta.

PROCEDURA DE INFRINGEMENT

Procedura de infringement, sau altfel spus, procedura pentru constatarea neîndeplinirii obligațiilor poate fi inițiată de Comisia Uniunii Europene ori de câte ori este constatată o neconcordanță între dreptul național și legislația UE. Dacă un stat nu se conformează la mențiunile transmise prin scrisoarea de punere în întârziere transmisă de Comisie, cazul va fi înaintat pentru a fi judecat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Dacă hotărârea Curții stabilește că statul a încălcat legislația UE, autoritățile naționale trebuie să ia măsuri pentru a se conforma hotărârii Curții. În cazul în care hotărârea CJUE nu este respectată, cazul este retrimis Curții care poate aplica sancțiuni pecuniare.

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, și Decebal Făgădău, trimiși în judecată pentru abuz în serviciu

Articolul precedent

PNL arată de ce Florin Iordache este incomptabili pentru Consiliul Legislativ, în sesizarea CCR. Procedura de numire nu a fost respectată

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual